REFINERI 2013 + EX ORIENTE FILM - tutori

Rawie-Marijke (1)Marijke Rawie

(Nizozemska, ExpertDocs) je nezavisna konzultantica za dokumentarni film. Radi u okvirima ExpertDocsa, tvrtke specijalizirane za obuku i konzalting na festivalima i pitching forumima kao što su HotDocs, IDFA, EBU, EDN, Ex Oriente Film, Dragon Forum, CoPro ili Sunny Side of the Doc. Aktivno je uključena u inicijative kao što je Europska rasprava o slobodi izražavanja i informiranja u dokumentarcima (European Discussion on the Freedom of Expression and Information in Documentaries). Ona je i jedna od osnivača FACE-a (Association for Fair Audiovisual Copyright in Europe). Od 1990. do 2006. radila je na poziciji urednice umjetničkog i dokumentarnog programa na AVRO TV-u, a 1991. je osnovala AVRO Close Up koji je postao jedan od vodećih međunarodnih koproducenata i sufinancijera za dokumentarce u Europi. Trenutno radi kao konzultantica za Ex Oriente Film pitching training, i kao tutor na Documentary Campus Masterschoolu.

Opstrup-MikaelMikael Opstrup

(Danska, European Documentary Network) je producent i organization representative te, kako sam za sebe kaže, «posvećeni dokumentarist otkad je snimio prvi film 1977.» Karijeru je počeo na distribuciji dokumentaraca u Danskoj, da bi kasnije radio kao freelance producent. Sredinom devedesetih organizirao je filmski festival Films from the South, da bi početkom dvijetisućetih radio kao savjetnik u produkciji na Danskom filmskom institutu. Od 2000. radi kao tutor na mnogim radionicama i forumima na području Europe i Bliskog istoka, a negdje u tom periodu postaje i suvlasnik i producent na Final Cut Productionsa u Kopenhagenu. U 2009. je radio kao savjetnik za strategiju za film na Bliskom istoku na International Media Supportu. Od 2011. radi kao šef odsjeka na European Documentary Networku (EDN).

Schweighofer-MartinMartin Schweighofer

(Austrija, AFC – Austrian Film Commission) je producent i organisation representative. Karijeru je počeo kao novinar i filmski kritičar te urednik kulture u nekoliko austrijskih časopisa. Jedan je od osnivača Theater im Kopf, član je raznih selekcijskih odbora agencija koje su povezane s filmom, te je osnivač i direktor filmskog festivala «Diagonale». Inicijator je organizacije koja promiče pan-europski film, a koja se s vremenom razvila u European Film Promotion (EEP).

Član je odbora redatelja Europske filmske akademije i Austrijskog filmskog instituta te je izvršna osoba za Austrian Film Commission.

Østbye-Thomas-AThomas Østbye

(Norveška, PLYMSERAFIN)
je redatelj, umjetnik, filmaš.
Njegovi filmovi («Take #2», «Imagining Emanuel», «Human», «In Your Dreams»)

spajaju umjetničke elemente s refleksijama na dokumentarne rodove i suvremenim političkim dilemama.
Njegov je rad otkupilo Norveško umjetničko vijeće te je on prikazan na HotDocs i u MoMA-i, a osvojilo je i niz umjetničkih i filmskih nagrada, uključujući i nagradu na CPH:DOX-u u Kopenhagenu.

Drati-Ronde-PatriciaPatricia Drati Ronde

(Danska, CPH:DOX – DOX:LAB) je festival representative, novinarka i producentica. Filmske je studije završila u Bratislavi nakon čega je radila kao novinarka i spisateljica, te pisala o filmu, kulturi i dizajnu. U međuvremenu je preselila u Kopenhagen, odakle povremeno radi kao dopisnik za neke češke magazine, no odonda je u većoj mjeri fokusirana na film. Za CPH:DOX International Documentary Film Festival počela je raditi 2009., prvo na poziciji menadžera za međunarodni marketing i komunikacije a od 2010. kao projekt menadžer, te se danas nalazi na čelu programa za kros-kulturno obrazovanje i razvoj namijenjenog mladim filmašima. Kratki film «Girl in the Water» čija je producentica nagrađen je 2012. godine nagradom danske akademije, u kategoriji kratkog filma.

Kerekes-PeterPeter Kerekeš

(Slovačka, Peter Kerekes s. r. o) je redatelj, producent, scenarist, i predavač. Predaje na Akademiji u Bratislavi te je jedan od osnivača tamošnjeg Studija igranog i dokumentarnog filma. Iako je u počecima želio snimati igrane filmove i predavati na studiju, zaljubio se u dokumentarce otkad je snimio svoj prvi dokumentarni film o slovačkom pjesniku Eriku Grochu.

Posljednje što je snimio, dokumentarac «Cooking History» koji je nedavno prikazan i na hrvatskoj televiziji, donio mu je niz nagrada na mnogim međunarodnim festivalima, uključujući Hot Docs i DOK Leipzig, te je nominiran za prestižnu Europsku nagradu za film Prix Arte 2009.

Tschurtschenthaler-GeorgGeorg Tschurtschenthaler

(Italija, Gebrueder Beetz Filmproduktion) je producent.
U počecima je radio kao poslovni konzultant – slijedom diplome iz ekonomije i komunikacija koju je stekao u Beču.
Karijeru u filmskoj industriji počinje 2003. i to kao freelance producent i produkcijski menadžer, za igrani i dokumentarni film.

Od 2009. radi kao producent dokumentarnih i kros-medijskih projekata u Gebrueder Beetz Filmproduktionu, jednoj od najvećih njemačkih produkcijskih kuća za dokumentarni film.

Remunda-FilipFilip Remunda

(Češka, Hypermarket Film) je redatelj, producent i scenarist. Nakon završenog studija na FAMU, na odjelu za dokumentarni film, predavao je na seminaru iz dokumentarnog filma u SAD-u. Suosnivač je Instituta dokumentarnog filma (Institute of Documentary Film). Vodi nezavisnu produkcijsku kuću Hypermarket Film.
Izdvojena filmografija: «Village B.» (2002, nagrađen u Karlovyim Varyima 2002., na FamuFestu 2002. i Art Film Festivalu 2003.); «Czech Dream» (2004.); «The Tadpole, the Rabbit and the Holy Ghost» (nagrada publike na Jihlava IDFF-u 2007., nagrada Pavel Koutecky 2007.); «Czech Peace» (2010.), «Epochal Trip of Mr. Triska to Russia» (2011.).

Juričić-SinišaSiniša Juričić

(Hrvatska, Nukleus Film) je producent. Osnovao je Nukleus udrugu (2004.), Nukleus film (2009.) i Nukleus Film Slovenia (2010.). Diplomirao je glumu 1990., te produkciju 2009., na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao novinar, urednik i producent na Radiju 101, te je jedan od njegovih osnivača, kao i Omladinske televizije (OTV) gdje je radio kao producent i direktor programa. Tijekom Domovinskog rata radio je kao producent dokumentarnih programa i programa vijesti za Visnews (današnji Reuters TV), njemački ZDF, BBC radio i televiziju i NTV – najveću japansku privatnu TV mrežu. Kao dio BBC-jevog tima producirao je «Fighting the Peace», film koji je osvojio godišnju britansku nagradu za najbolji dokumentarni film. Za svoje filmove redovito prima nagrade, u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je mreža EAVE, DCM i EURODOC.

Slijepčević-NebojšaNebojša Slijepčević

(Hrvatska, Restart) je redatelj, producent i scenarist. Autor je brojnih dokumentaraca i serija. Jedan od glavnih predavača u Školi dokumentarnog filma Restarta. Diplomirao je filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je brojne televizijske dokumentarce – primjerice, nagrađenu epizodu serijala «City Folk», u produkciji EBU-a (European Broadcast Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala «Direkt». Kao kreativni producent surađivao je na serijalu «Romi u Evropi», koprodukciji desetak europskih zemalja. Autor je i crtanog filma «Pas/zec», dokumentarnog filma «Za 4 godine» za koji je osvojio «EDN talent grant» na Sarajevo Film Festivalu, te kratkog igranog filma «Šamar» koji je dio omnibusa «Zagrebačke priče».

Tolj-SlavenSlaven Tolj

(Hrvatska, MMSU) je multimedijalnu umjetnik i organization representative. Međunarodno je priznat po instalacijama, body-artu i performansima koji sadrže političku i socijalno-kulturnu kritiku. Intenzivno je uključen u organizaciju kulturnih aktivnosti koje se bave pitanjima političke transformacije i fenomenima kao što su multikulturalizam i globalizacija. Godine 2005. Tolj je predstavljao Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu.

Osnivač je Art radionice Lazareti u Dubrovniku, ključne institucije suvremene umjetničke scene Dubrovnika. Trenutno radi kao ravnatelj Muzeja za modernu i suvremenu umjetnosti u Rijeci.

Suková-ŽeljkaŽeljka Suková

(Hrvatska, Udruga Ukus) je redateljica i producentica. Studirala je grafiku na Likovnoj akademiji u Zagrebu, i nove medije na Likovnoj akademiji u Pragu. Debitirala je s filmom «Marijine» (2011.), dokumentarno-igranim filmom koji je svjetsku premijeru imao na festivalu Hot Docs u Torontu, a europsku na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Među ostalim, film je dobio i nagradu Federacije filmskih kritičara, a prikazan je na više od 20 festivala, uključujući i gala večer na MOMA’s Documentary fortnightu u New Yorku. Njen novi film «Winter/Miracle» (2012.), dokumentarno-igrana koprodukcija koju je režirala zajedno s brazilskim redateljem Gustavom Beckom, ušao je u selekciju CPH:DOX-a i Göteborg IFF-a.

 

Šešić-RadaRada Šešić

(Nizozemska) je direktorica programa, konzultantica i predavačica. Predaje na Sveučilištu u Amsterdamu na Fakultetu za teoriju i povijest filma. Suradnica je više filmskih časopisa (Filmkrant, Dox…) te filmskih festivala, u Rotterdamu (IFFR), Amsterdamu (IDFA), u Kerali u Indiji (IFFK), Sarajevu (SFF), Calcutti, Bombayu, Mumbaiu, Krakowu, Zagrebu i Bjelovaru (DOKUart). U ocjenjivačkom je sudu filmskih fondacija u Nizozemskoj «Jan Vrijman» za dokumentarni film, «Hubert Bals» za igrani film te STIFO za kreativno televizijsko stvaralaštvo. Sa svojim je filmovima sudjelovala na pedesetak svjetskih festivala. Kao filmska je kritičarka surađivala na nekoliko izdavačkih projekata: «24 Frames of Dina Iordanova», «Documentary World Encyclopedia», «Variety Film Guide», «Dox magazine», «Skrien», «Sineast», «Hrvatski Filmski ljetopis». Izdvojena filmografija: «Lam Arabi» (1991.); «Tijelo / Body» (1992.); «Room Without a View» (1997.); «Soske» (2001.); «In the Whitest Solitude» (2001.).

Vanja-JambrovicVanja Jambrović

(Hrvatska, Restart) je producentica i jedna od osnivačica Restarta, organizacije koja se bavi produkcijom, edukacijom i distribucijom dokumentarnih filmova. Godine 2005. diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2011. i filmsku produkciju na Akademiji dramskih umjetnosti. Na filmu je počela raditi 2002. kao asistent producenta i festivalski koordinator. Od 2008. radi kao nezavisni filmski producent za Restart. Dosad je producirala četiri filma: «Gangster te voli» i «Muški film», filmove Nebojše Slijepčevića, te «Donžuani: Oprostite gospodična» i «Sretna zemlja» Gorana Devića. Producirala je i kratki igrani film «Boxed» Nebojše Slijepčevića. Osim posla producentice, Vanja također radi kao istraživačka novinarka te kao scenaristica i pjesnikinja.

Suk-AlešAleš Suk

(Hrvatska, Udruga Ukus) je nezavisni redatelj, producent i umjetnik novih medija.
Predaje na Filmskoj akademiji u Pragu, na odsjeku za montažu, i na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, na Odsjeku za animirani film i nove medije.
Jedan je od osnivača Udruge Ukus, te inicijator i jedan od mentora Platforme REFINERI.
Potpisuje kameru i montažu na nizu filmova snimljenih u Hrvatskoj i inozemstvu.