REFINERI 2014 II + EX ORIENTE FILM

Education_REF_2014_II_854

Udruga UKUS (Rijeka, Hrvatska) i Institut dokumentarnog filma (IDF, Prag, Češka) i ove godine zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma u Rijeci, za sveukupno 16 projekata koji su odabrani u Pragu i Rijeci, prije nekoliko mjeseci.

Udruga UKUS kroz platformu za razvoj i potporu hibridnih AV projekata REFINERI omogućila je da na radionici sudjeluju četiri hibridna REFINERI projekta (Hrvatska, Slovenija, Rusija) dok je IDF kroz poznati međunarodni edukacijski program za razvoj kreativnih dokumentaraca središnje i istočne Europe Ex Oriente Film odabrao 12 projekata za radionicu (Hrvatska, Srbija, Češka, Estonija, Rusija, Mađarska, Latvija, Njemačka, Poljska, Španjolska, Island).

Osim profesionalnog vodstva za redatelje i producente projekata, koje će pružiti sveukupno 13 tutora – vodećih europskih stručnjaka u svojim područjima – EX ORIENTE FILM + REFINERI u Rijeku donosi i niz iznimnih predavanja, projekcija i master classova koji će biti otvoreni i za dokumentariste-profesionalce i za svu ostalu publiku. Raspored se nalazi u kategoriji PROGRAM. Također, projekti koji nisu dio radionice moći će se u nekoliko termina konzultirati s tutorima.

Glavni su tutori Marijke Rawie, nizozemska konzultantica (ExpertDocs), zatim danski producent i voditelj Studija Europske dokumentarne mreže Mikael Opstrup te češki redatelj i producent Flip Remunda (Hypermarket Film). Informacije o svim ostalim tutorima potražite u kategoriji TUTORI.

Srpanjska sesija EX ORIENTE FILM + REFINERI druga je od tri ovogodišnje sesije platforme REFINERI. Prva je REFINERI sesija održana u travnju, tada su i odabrana četiri projekta na kojima se nastavlja raditi u srpnju kad se rad platforme REFINERI spaja s radionicom Ex Oriente Film. Treća i posljednja ovogodišnja REFINERI sesija održat će se u studenom.

Program se izvodi uz potporu HAVC-a, Grada Rijeke, Zaklade Kultura Nova, MEDIA programa EU, te u suradnji s Art-kinom Croatia i u partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga.