REFINERI 2015 II + EX ORIENTE FILM - program za javnost


 DOKUMENTARCI U ART-KINU CROATIA


 

Utorak, 21.07. 2015., od 21.30, Art-kino Croatia: Filmovi Jona Banga Carlsena
Mačke u Rigi_mala MAČKE U RIGI (Cats in Riga), Latvija, 2014., 15 min., ulaz slobodan

 

Ovo je pogled na glavni grad Latvije, na ulice Rige, njene ljude, na politička previranja. No kroz – mačje oči i uši. I dok TV reporteri fokus imaju na stanovnicima Rige, i prijetnji koja im dolazi s ruske strane, mačke vode paralelni život.

Predu, zijevaju i njuškaju uokolo. One su nijemi svjedoci koji budno prate ljude i njihove mijene, ali iz – vlastite perspektive.

***

Prava količina nasilja_malaPRAVA KOLIČINA NASILJA (Just the Right Amount of Violence), Danska / Švedska, 2013., 83 min., ulaz slobodan

Mjesto zbivanja bujajuće je srednjoklasno predgrađe Los Angelesa. Priča se vrti uglavnom oko obiteljskih stvari. Oko ljubavi i očaja. Ništa više i ništa manje. U brojnim obiteljima u bujajućim predgrađima Los Angelesa miran srednjostaleški život tek je privid koji skriva turbulentnu pozadinu: tinejdžere ovisne o drogama, kršenje zakona, provale nasilja i roditelje na izmaku snaga. Intervencionisti poput Evana Bulleta Jamesa i Dane Hodges Goller specijaliziraju se za ulaz u domove u predgrađu pod okriljem noći, kada izvlače problematične tinejdžere iz kreveta i sele ih protiv njihove volje u popravnu školu u Utahu. U prepoznatljivom redateljskom hibridnom stilu, film govori o složenim odnosima roditelja i djece i obiteljskim ranama koje je najteže izliječiti.

***

Srijeda, 22.07. 2015., od 21.30, Ljetno Art-kino: Filmovi Lordana Zafranovića
okupacija u 26 slikaOKUPACIJA U 26 SLIKA, Jugoslavija, 1978., 116 min

Dubrovnik, 1941. Idiličan život trojice mladih prijatelja, Hrvata Nike, Talijana Tonija i Židova Mihe, grubo prekida rat i uspostava ustaške i okupacijske vlasti. Toni, koji je zaručen za Nikinu sestru Anu, postaje crnokošuljaš, Miho jedva izbjegne ustaškom klanju, a Niko se pridružuje partizanskom pokretu. Ane je, usprkos svemu, zaljubljena u Nika i udaje se za njega. Njezin otac, kapetan Baldo, ogorčen zlodjelima fašista, poput Nike počne surađivati s ilegalcima, ali biva uhapšen i ubijen. Toni se s Anom useljava u njezinu obiteljsku kuću, ali tu zatječe Nika, koji ga krivi za Baldovu smrt.

***

Četvrtak, 23.07. 2015., od 21.30, Ljetno Art-kino: Filmovi Nino Kirtadzé
Naftovod u susjedstvu_malaNAFTOVOD U SUSJEDSTVU (Un dragon dans les eaux pures du Caucase), Francuska, 2005., 90 min., ulaz slobodan

Dolina Bojromi, jedna od najljepših u Gruziji, bogata je mineralnim izvorima. Miran kraj uznemirila je vijest o golemu naftovodu, cijevi British Petroleuma koja će se protezati od Kaspijskog do Sredozemnog mora, a velik će dio prolaziti i Gruzijom, među ostalim, i pokraj blatnog siromašnog sela Sakiré. Ne koristeći se pripovijedanjem, redateljica Kirtadze prati život seljana, posebice onih koji na ulicama razgovaraju o opasnosti naftovoda po zdravlje, korumpiranosti vlade i o novčanoj kompenzaciji British Petroleuma koja je složena zbog nesređenih vlasničkih odnosa u selu. Atmosfera se zahuktava, prelazi u pravi kaos, a naposljetku i u sukob između BP-jevih i seoskih predstavnika. Hoće li ih na kraju naftovod potpuno razdvojiti ili pak odvesti putevima napretka i blagostanja? Odgovor na to daje ova topla ljudska komedija.


PROJEKCIJA NA PAJOLU


 

Petak, 24.07. 2015., 21.30, Beach bar Pajol, plaža Grčevo, ulaz slobodan, film će biti prikazan u prisustvu redatelja
66_seasons66 SEZONA,  (87′, red. Peter Kerekeš, Češka, Slovačka, 2003.)

Pradjed redatelja Petera Kerekesa imao je slaba pluća pa je iz Rumunjske preselio u slovačke Košice, za vrijeme Habsburškog carstva. Zapravo, radije bi da je mogao odseliti na more, priča Kerekesova baka kraj bazena u Košicama: “Što da još kažem?”, dodaje. Kerekes u filmu ostavlja takve momente, koji bi inače bili izbačeni.  Također prikazuje i pripreme za samo snimanje. Hoda uokolo bazena s postarijim Slovacima i među kupačima bora one koji su na ove starile ličili u mladosti. Upoznaje ih međusobno, a potom snima susret starije i mlađe “verzije”, dok paralelno ovi stariji pričaju neke melankolične priče. Govore o mladosti, ali i ratu i gubicima…


 PREDAVANJA U POMORSKOM I POVIJESNOM MUZEJU HRVATSKOG PRIMORJA


 

 

Ponedjeljak, 20.07. 2015., 17.00 – 18.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Iikka VehkalahtiIIKA VEHKALAHTI, Objekt i subjektu u dokumentarnim filmovima, predavanje, ulaz slobodan

Inspirativno predavanje Iikke Vehkalahtija, producenta, redatelja i bivšeg urednika dokumentarnog programa YLE – Finske nacionalne televizije, posvećeno različitim klopkama dokumentarne filmske tvorbe.

 

 


Utorak, 21.07. 2015., 10.00 – 11.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Peter KerekesPETER KEREKES, Istraživanje u okviru dokumentarnog filma, predavanje, ulaz slobodan

Osobni pristup Petera Kerekesa, uglednog redatelja i producenta, istraživačkim metodama i principima u dokumentarnoj tvorbi.

 


 

Utorak, 21.07. 2015., 18.00 – 19.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Mikael OpstrupMIKAEL OPSTRUP, Umijeće predstavljanja filma koji još uvijek ne postoji, predavanje, ulaz slobodan

Određena dramaturška zapažanja o razvoju i predstavljanju dokumentarnih filmova koji su zasnovani na likovima, Mikael Opstrup, glavni predavač Europske udruge dokumentarista (EDN).

 


Srijeda, 22.07. 2015., 10.00 – 11.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Jon Bang Carlsen malaJON BANG CARLSEN, masterclass, ulaz slobodan

Jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma koji je poznat po svom pristupu stvaranju stvarnosti ispred kamere.

 

 


 

Srijeda, 22.07. 2015., 17.00 – 18.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Pedagoška soba, 1. kat 
Ralph WieserRALPH WIESER, case study filmova “Plati i ženi” i “Wastecooking”, ulaz slobodan

Ralph Wieser, austrijski producent Mischief Films, o priči koja stoji iza filma “Plati i ženi” i aktivističke TV serije “Wastecooking”.

 


 

Srijeda, 22.07. 2015., 17.00 – 18.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Dalibor MartinisDALIBOR MARTINIS, About Data recovery, masterclass, ulaz slobodan

Dalibor Martinis opisat će svoje autorske interese i intencije, iz perspektive činjeničnosti procesa namjesto interpretacije, i konfiguracije namjesto značenja.

 


 

Četvrtak, 23.07. 2015., 10.00 – 11.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Ivana Pauerová MiloševičováIVANA PAUEROVA MILOŠEVIĆ & ROBERT ZUBER, Kreiranje žanrovskog profila i suradnja s individualnim i neovisnim produkcijama / redateljima i producentima, predavanje, ulaz slobodan

Ivana Pauerova Milošević, Češka televizija, i Robert Zuber, HRT, o osobnim iskustvima prilikom rada u javnim televizijama i o suradnji s neovisnim redateljima i producentima.

 


 

Četvrtak, 23.07. 2015., 17.30 – 19.00, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Lordan_ZafranovicLORDAN ZAFRANOVIĆ, masterclass, ulaz slobodan

Masterclass posvećen filmskoj formi i unutarnjoj harmoniji filma predstavit će kultni hrvatski redatelj, autor više od 80 filmova i glavna figura jugoslavenskog Crnog vala.

 


 

Petak, 24.07. 2015., 15.00-16.30, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Mramorna dvorana, 1. kat 
Nino Kirtadzé malaNINO KIRTADZE, O Naftovodu iz susjedstva, masterclass, ulaz slobodan

Od stvaranja storyboarda, scenarija, snimanja do montaže. Nino Kirtadze govori o postepenom oblikovanju filmske ideje, sve do rođenja filma.