REFINERI 2015 II + EX ORIENTE FILM - tutori

 • Mikael Opstrup

zanimanje:  predstavnik organizacije, producent
zemlja: Danska
tvrtka: EDN – European Documentary Network

Mikael OpstrupMikael Opstrup je predani dokumentarist otkad je snimio svoj prvi dokumentarac. Diplomirao je film na Sveučilištu u Kopenhagenu 1970. Tijekom 80-ih uglavnom je radio na distribuciji dokumentaraca.  Školovao se za pisanje scenarija na Danskoj filmskoj školi, 1988.  Radio je kao slobodni producent i produkcijski menadžer tijekom 90-ih. Organizirao je filmski festival Films from the South,  od 1995. do 1998. U periodu od 1998. do 2002. mijenja posao te radi kao savjetnik za produkciju pri Danskom filmskom institutu. Pohodio je profesionalnu edukaciju za europske audiovizualne poduzetnike (EAVE) 1998/99.  Od 2000. Mikael je radio kao tutor na brojnim radionicama i forumima u Europi i na Bliskom istoku.  U periodu od 2002. do 2008. bio je suvlasnikom i producentom pri produkcijskoj kući Final Cut Productions u Kopenhagenu, gdje je producirao brojne međunarodne dokumentarce. Bio je član vijeća Europske dokumentarne mreže (EDN) od 2005. do 2008., kojom je posljednje tri godine i predsjedao. Od 2009. radi kao vodeći tutor za produkciju na radionici Ex Oriente Film. Od 2011.  Mikael je  voditelj studija Europske dokumentarne mreže.

***

 • Ivana Pauerová Miloševičová

zanimanje: redateljica, producentica, scenaristica, predstavnica TV kuće, konzultantica, urednica scenarija
zemlja: Češka
tvrtka: Češka TV

Ivana Pauerová MiloševičováIvana je rođena u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je makroekonomiju i političke znanosti na Sveučilištu Charles i režiju u dokumentarnom filmu na  FAMU u Pragu. Od jeseni 2012. radi za Filmski centar na Češkoj televiziji kao urednica scenarija za dokumentarni film. Od 2003. do 2012. radila je u Institutu dokumentarnog filma kao voditeljica programa Ex Oriente Film i East European Foruma. Od 2009.,  predaje na praškoj filmskoj akademiji  (FAMU). U 2009. je izabrana za članicu vijeća Europske dokumentarne mreže (EDN). Ivana također radi kao urednica scenarija i redateljica dokumentarnih filmova.  Njeni se filmovi uglavnom bave društvenim i političkim pitanjima.

***

 • Filip Remunda

zanimanje: redatelj, producent, scenarist, konzultant
zemlja: Češka
tvrtka: Hypermarket Film

Filip RemundaFilip Remunda (rođen 1973.) češki je redatelj i producent. Diplomirao je na Odsjeku za dokumentarni film FAMu u klasi Karela Vacheka. Tijekom studija pohađao je Školu za televiziju i film Sam Spiegel u Jerusalemu. Predavao je na seminaru iz dokumentarnog filma Flaherty u SAD-u. Suosnivač je Instituta dokumentarnog filma (IDF-a) te predaje na međunarodnoj radionici za razvoj dokumentarnog filma Ex Oriente Film, u organizaciji IDF-a. Vodi nezavisnu produkcijsku kuću Hypermarket Film. Izdvojena filmografija: “Village B”. (2002., 35 mm, 30’, FAMU, Češka TV, YLE, ARTE, nagrađen na Karlovy Vary IFF-u 2002., FamuFestu 2003., Art Film Festivalu 2003 .; “Češki san” (korežija: Vít Klusák, 2004., 35 mm, 87’, Hypermarket Film, Češka TV, Mirage, FAMU); “The Tadpole, the Rabbit and the Holy Ghost” (2007., Digi Beta, 26’, Češka TV, nagrade: nagrada publike na Jihlava IDFF 2007., nagrada Pavel Koutecky 2007.); “Češki mir” (korežija: Vít Klusák, 2010., 35 mm, 103’, Hypermarket Film, Češka TV, Taskovski Films); “Epochal Trip of Mr. Triska to Russia” (2011., 52’, Češka TV) i “Češki dnevnik” (koredatelj, 2013. – 2015., dokumentarne serije, Hypermarket Film, Češka TV).

***

 • Iikka Vehkalahti

zanimanje: Commissioning Editor
zemlja: Finska
tvrtka: YLE TV2

Iikka VehkalahtiIikka Vehkalahti karijeru je počeo na YLE u Finskoj kao producent i commissioning editor za  ”Dokumenttiprojekti” 1998.  Radio je na produkciji stotine dokumentaraca, finskih i međunarodnih, od kojih su mnogi primili važne nagrade na međunarodnim festivalima  (Past is Present, Amal, Inam, Naila, Man from the Shadow, Daughter of a Terrorist, Our Common Future? a Tehri – Two Journeys…). Vehkalahti je osnivač međunarodne organizacije Steps (2001.) te izvršni producent projekta Steps For The Future and Why Democracy?. U Finskoj je inicirao, i radio kao producent, projekata Third Dimension i Story Tent. 2011. i 2012. Vehkalahti je radio kao gostujući profesor na Sveučilištu Tampere. Za svoj je rad na dokumentarnom filmu primio više nagrada, u zemlji i inozemstvu.

***

 • Lordan Zafranović

zanimanje: redatelj
zemlja: Češka, Hrvatska
tvrtka: Zafra Film

Lordan_ZafranovicKultni hrvatski redatelj, autor preko 80 filmova i jedan od glavnih protagonista jugoslavenskog Crnog vala.
Njegov je rad iz 1960-ih niz grotesknih i apsurdnih eksperimenata. Zafranović je, zajedno s Emirom Kusturicom, stasao u jednu od prominentnijih figura takozvane praške škole jugoslavenskih redatelja.
Zafranovićev je najpoznatiji rad epska trilogija posvećena Drugom svjetskom ratu koja se sastoji od „Okupacije u 26 slika“ (1978.), kandidata za Zlatnu palmu u Cannesu, te „Pada Italije“ (1981.) i „Večernjih zvona“ (1986.), filmova oko kojih su se svojevremeno gradile kontroverze, kritika ih hvalila te su Zafranoviću priskrbili značajan utjecaj.

***

 • Jon Bang Carlsen

zanimanje: redatelj, distributer
zemlja: Danska
tvrtka: C&C Productions ApS

Jon Bang Carlsen malaJon Bang Carlsen rođen je 1950.  On je filmski redatelj, s diplomom Danske filmske škole iz 1976. Režirao je te napisao scenarij za više od 30 filmova, dokumentarnih i igranih. Njegov hibridni redateljski potpis sadrži kombinaciju dokumentarnih i igranih interpretacija, te su mnogi njegovi dokumentarci vizualno i simbolički snažni prikazi marginaliziranih likova i sredina. Jon Bang Carlsen smatra se legendarnim redateljem koji je nanovo izumio dokumentarni film te je pionir svoga žanra. U radu uvijek istražuje područje između činjenica i fikcije. Mise-en-scène s realističnim likovima imaju značajnu ulogu u njegovoj produkciji još od 1977.  a ta je metoda detaljizirana u njegovom meta-filmu How to Invent Reality (1996.). Jon Bang Carlsen kaže: “Po meni su dokumentarci ništa više od ‘realne’ fikcije a igrani filmovi ništa više fabularizirani od dokumentaraca. Ne postoji takva ‘realnost’ koja se ne može sagledati iz drugog kuta i razotkriti se kao san. Da biste opisali svijet, morate definirati istinu a da ona ne isključuje i laži.“

***

 • Nino Kirtadzé

zanimanje: redateljica
zemlja: Francuska
tvrtka: Zadig Productions

Nino Kirtadzé malaNino Kirtadze rođena je 168. u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. Diplomirala je na književnosti. Njen je scenarij za dugometražni film Monday osvojio nagradu za najbolji scenarij Gruzijske unije filmskih snimatelja (Georgian Union of Cinematographers) 1991. Glumačku je karijeru započela igrajući glavnu ulogu u filmu Chef in love (režija: Nana Djordjadze),  koji je odabran u selekciju Canneskog filmskog festivala 1996. te je nominiran za Oscara. Tijekom turbulentnog perioda u 90-ima na Kavkazu,  radila je kao ratna reporterka za AFP i AP, te je pratila rat u Čečeniji i druže oružane konflikte u regiji. Od 1997. Nino Kirtadze živi u Francuskoj gdje je surađivala s  Peterom Brookom, Jean-Pierreom Amerisom, Philippeom Monnierom, Claudeom Gorettom i Olivierom Langloisom. Kirtadze je članica organizacije francuskih pisaca i redatelja  SCAM te Europske filmske akademije. Mnogo je surađivala s različitim nacionalnim i međunarodnim organizacijama, kao konzultantica, članica žirija, predavačica i tutorica. Njeni snažni dugometražni dokumentarci bave se kontroverznim temama, poigravajući se s naglaskom na ljudsku dramu i oslikavajući pronicljive portrete ljudi. Njena kamera okreće prirodno u natprirodno, i obrnuto, miješajući osobno i univerzalno, bez polarizacije crno-bijelo i romantiziranja. Njenim je filmovima odano međunarodno priznanje te brojne prestižne nagrade na festivalima diljem svijeta, uključujući i Svjetsku nagradu za najbolju režiju na Sundanceu, za film Durakov-village of fools (2008.) te nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac Pipeline next door (2005.). Njen najnoviji film Don’t Breathe (2014.) koji miješa fakte i fikciju premijerno je prikazan na  Toronto IFF-u.

***

 • Peter Kerekes

zanimanje: redatelj, producent, scenarist
zemlja: Slovačka
tvrtka: Peter Kerekes

Peter KerekesPeter Kerekes (rođen 1973. u Košicama) studirao je filmsku režiju na Akademiji izvedbenih umjetnosti (VŠMU) u Bratislavi, od 1991.do 1998. Danas predaje ono što je studirao, na istoj akademiji, gdje je, zajedno s Dušanom Hanákom, osnovao Studio igranog i dokumentarnog filma. Iako je u počecima želio snimati igrane filmove (i predavati na studiju), zaljubio se u dokumentarce kad je snimio svoj prvi dokumentarni film o slovačkom pjesniku Eriku Grochu. Njegov igrano-dokumentarni film Cooking History (producirao ga je austrijski redatelj i producent Georg Misch) nagrađen je na brojnim međunarodnim festivalima kao što su Hot Docs i DOK Leipzig, te je čak nominiran i za Europsku filmsku nagradu Prix Arte 2009. Njegov posljednji film Baršunasti teroristi nudi ponešto drugačiji pogled na povijest.  Priča je to o trojici muškaraca koji su pokušali izvršiti udar na komunistički režim u Češkoj, svatko s različitim ishodom. Temeljen na ideji da ono što jedan politički režim proglašava terorizmom neki drugi režim odobrava, film također nastoji naglasiti da se poimanje terorizma mijenja ovisno o političkom kontekstu. Baršunasti teroristi je slovačko-češko-hrvatska koprodukcija koju su korežirali Palo Pekarcik i Ivan Ostrochovsky.

***

 • Ralph Wieser

zanimanje: producent
zemlja: Austrija
kompanija: Mischief Films

Ralph WieserPrije nego li je osnovao Mischief Films, Ralph Wieser je radio kao programski direktor jednog arthouse kina i menadžer kulturnih događanja i filmskih projekata. Godine 2002., zajedno s Georgom Mischom osniva produkcijsku kuću za dokumentarni film Mischief Films i počinje s proizvodnjim kreativnih dokumentaraca. Kuća je filmove koproducirala kućama kao što su BBC, Channel 4, Arte, te europskim TV postajama poput WDR / 3Sat, VPRO i ZDF, kao i s američkim filmskim fondom ITVS s kojim je realiziran ukupno 21 film. Često nagrađivani, Mischief Films su primjerice osvojili i Vienna Film Award 2009., te Posebnu nagradu za međunarodni igrani film na Hot Docsu Torontu, a bili su nominirani i od strane Europske filmske akademije za dokumentarni Prix Arte. Ralph Wieser je član upravnog odbora austrijskog dokumentarnog udruženja (dok.at) i austrijski veleposlanik  pri Europskoj dokumentarnoj mreži (EDN). Osim toga on je diplomirao na EURODOC.-u čiji je i član uprave. Predaje na filmskim školama i fakultetima te je stručnjak za međunarodne dokumentarne panele i radionice.

***

 • Jan Gogola ml.

zanimanje: redatelj, Commissioning Editor, scenarist, urednik scenarija
zemlja: Češka
tvrtka: Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague

Jan GogolaRođen 1971. godine, Jan Gogola radi kao redatelj, urednik scenarija i predavač na FAMU u Pragu. Radio je kao commissioning editor Češke TV, urednik programa Češke TV Brno i lektor Instituta dokumentarnog filma u Pragu. Diplomirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Charles, na Odjelu za dokumentarni film na FAMU. Kao urednik scenarija (dramaturg) Gogola je bio uključen u stvaranje brojnih dokumentaraca, npr, Češki san, Češki mir (redatelji: Filip Remunda i Vít Klusák.); 66 godišnjih doba i  Kuhanje povijesti (redatelj: Petar Kerekes.); Ester (redatelj:  Věra Chytilová.); Lost Hiliday (redatelj:  Lucie Kráľová.); Drugi svjetovi (redatelj:  Marko Skop.); Private Century (redatelj:  Jan Šikl), Rene, Katka (redatelj:  Helena Trestikova) i drugih.

***

 • Vanja Jambrović

zanimanje: producent
zemlja: Hrvatska
tvrtka: Restart

Vanja JambrovićVanja Jambrović rođena je 1980. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filmsku produkciju na Akademiji dramske umjetnosti, također u Zagrebu. Na filmu je počela raditi 2002., kao asistentica u produkciji i festivalska koordinatorica. Od 2008. radi isključivo u filmskoj produkciji, kao nezavisna producentica za Restart koji je osnovala zajedno s kolegama i u kojem je jedna od glavnih producenata. Restart je organizacija koja pokriva cijeli ciklus dokumentarnog filma i produkcije kratkog filma, uključujući produkciju, edukaciju i distribuciju, pod labelom Restart, te vođenje Dokukina, malog  art house kina u centru Zagreba koji prikazuje isključivo dokumentarne filmove.  Vanja je dosad producirala četiri dokumentarca (“Gangster te voli” i “Muški film”  Nebojše Slijepčevića te “Don Juan: Oprostite, gospođice’” i “Sretna zemlja”  Gorana Devića). Također je producirala kratki igrani film “Kutija”  Nebojše Slijepčevića.  Radeći kao producentica Restart Laboratorija – platforme za redateljske prvijence, Vanja je također producirala brojne kratkometražne dokumentarce mladih autora. Osim produkcijskog posla Vanja, radi i kao novinar-istraživač za HRT, te scenaristica i pjesnikinja. Njena knjiga pjesama “Pjesme za vunene noći” nagrađena je kao najbolja hrvatska knjiga poezije mladih autora 2012.

***

 • Dalibor Martinis

zemlja: Hrvatska

Dalibor MartinisDalibor Martinis transmedijski je umjetnik i autor videa.  Izlagao je video i site-specific instalacije na brojnim međunarodnim izložbama poput Sao Paolo Biennalea, Dokumente, Venecijanskog Biennalea, te na film/video festivalima u Berlinu, Tokiju, Montrealu, San Franciscu, Locarnu itd. Martinis je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada (Tokyo Video Festival 1984., Wroclaw 1991., Triest 1996…) a video su mu prikazivani na nacionalnim televizijama diljem Europe. Održao je brojne performanse, i filmske projekcije, te sudjelovao na brojnim međunarodnim izložbama  (Biennala: Sao Paolo, Venice, Kwang-ju, Thessaloniki, Cairo; Dokumenta/Kassel…) i filmskim/video festivalima  (Berlin, Tokyo, Montreal, Locarno). Dobio je stipendiju Kanadskog vijeća (1978.), Jaica (Japan 1984.), i ArtsLinks (SAD, 1994. i 2010.). Bio je gostujući profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i na Ontario College of Art u Torontu. On je profesor emeritus na Sveučilištu u Rijeci. Nagrađen je s nekoliko međunarodnih i nacionalnih nagrada (Tokyo Video festival 1984., Locarno 1984., Alpe Adria Film festival/Triest 1996., nagrada HDLU 2009., T-HT nagrada 2013.). Njegovi se radovi nalaze u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, u Stedelijk Muzeju u Amsterdamu, ZKM Karlsruheu, New York Public Libraryju, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu  itd.

***

 • Aleš Suk

zanimanje: redatelj, producent, snimatelj
zemlja: Hrvatska
tvrtka: Udruga Ukus

Aleš Suk

Aleš Suk nezavisni je filmski redatelj, producent i umjetnik novih medija. Diplomirao je 2002. na praškoj PAMU na animaciji i multimediji, i magistrirao na istom studiju 2005. Od 2004. gostujući je profesor FAMU, na Odsjeku za filmsku montažu. Od 2009. do 2013.  predavao je  na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kolegijima Eksperimentalni film i animacija i Interaktivni dizajn.  Od 2012. jedan je od tutora i organizatora Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Izdvojena filmografija: dokufikcija Zimsko čudo (režija: Željka Suková, Gustavo Beck) – kamera, montaža; dokufikcija Marijine (režija: Željka Suková) – kamera, montaža;  Nic proti ničemu (režija: Petr Marek) – kompozicija; Kamo? – režija, kamera, montaža.

***

 • Željka Suková

zanimanje: redateljica, producentica
zemlja: Hrvatska
tvrtka: Udruga Ukus

Željka Sukova

Željka Sukova redateljica je dokumentarnih filmova, scenaristica i producentica. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Pragu.

Marijine (2011.), njen dokufikcijski debut. svjetsku je premijeru imao na Hot Docs u Torontu a europsku na Karlovy Vary IFF gdje je nagrađen od strane Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana. Film je prikazan na više od 20 festivala, uključujući i Documentary fortnight’s u njujorškoj MoMA-i.

Zimsko čudo  (2012.), dokufikcijska koprodukcija koju je korežirala s Gustavom Beckom iz Brazila, prikazna je na  CPH:DOX-u u Danskoj i na  Goteborg IFF-u, te je osvojila nagradu za najbolji film centralne i istočne Europe na   Jihlava IDFF- u 2013.

Od 2012. Željka je tutorica i organizatorica Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

***

GOSTI I PROMATRAČI:

 • Vilka Alfier

zanimanje: producentica
zemlja: Italija
tvrtka: FADE IN – Fantastično dobra institucija

Vikla AlfierVilka Alfier rođena je u Šibeniku 1982.  Diplomirala je na Filozofskom fakultetu na sociologiji i talijanskom jeziku i književnosti. Od 2012. radi Fantastično dobru instituciju – Fade In kao distributerka, promotorica, programska koordinatorica i koordinatorica radionica. Istovremeno radi kao produkcijska asistentica i izvršna producentica na različitim Fade Inovim projektima: dokumentarnim filmovima (Okus doma, Eliksir, Odgođena revolucija), TV projektima i videima za socijalnu službu.