BESKRAJNI REP GRIJE SE NA SUNCU U SEVILLI I MARRAKECHU

Dugometražna dokufikcijska alegorija BESKRAJNI REP nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma putuje u konkurenciju Festivala de Cine de Sevilla u Španjolsku te Marrakech International Film Festivala u Maroko.

Španjolska premijera u natjecateljskoj sekciji Endless Revolutions zakazana je za 13.11. u 22 sata i repriza za 14.11. u 20 sati u festivalskom centru , kinoteci Cines Nervión Plaza. U sklopu festivala održan je masterclass Udruge UKUS i to 15.11. u 20 sati te tribina o autorskom europskom filmu 14.1. na koji sudjeluju redateljica i producent. Film BESKRAJNI REP također je  izabran kao najbolji film po selekciji programa Young programmers platforme Moving Cinema.

Afričku premijeru BESKRAJNOG REPA ugostiti će prestižni Festival International du Film de Marrakech u Maroku i to u sekciji The 11th Continent koja izaziva stereotipe klasične filmske prakse. Film će biti prikazan 5.12 i 7.12. u Musée Yves Saint Laurent.

SVJETSKA PREMIJERA KRAJA SVJETLA U KONKURENCIJI 22. JI.HLAVE

Eksperimentalni dugometražni psalam KRAJ SVJETLA premijerno se prikazuje u natjecateljskoj sekciji Czech Joy na 22. izdanju međunarodnog festivala dokumentarnog filma Jihlava u Češkoj koji se održava od 25. do 30. 10. 2018. godine.

Premijera filma zakazana je za nedjelju 28.10. u centralnom kinu festivala Dukla Reform, te će se repriza prikazivati 30.10. u glavnoj sali jihlavskog kazališta, pozornici za svečana otvaranja te zatvaranja festivala. Projekt KRAJ SVJETLA također predstavljamo 27.10. u sklopu programa Spotlight te je uvršten u ovogodišnji Silver East Market.

Svjetsku premijeru uvodi i Q/A će moderirati legendarni češki redatelj, dramaturg, pedagog i filmski teoretičar Jan Gogola junior. Ugledni dnevnik Hospodářské noviny uvrstilo je film u 10 najboljih filmova festivala (u društvu Wendersa, Herzoga ili Godarda) uz nadimak “Panoptikum xenofobije”.

Summer of Baka – “Marijine” na Art-Film Festivalu Košice i još drugdje

Film “Marijine” prikazan je 21. 6. 2017. na ART-FILM FESTIVALU u kultnom kulturnom centru Tabačka u Košicama u sklopu sekcije Peter Kerekes presents. Radi se o selekciji najdražih filmova legendarnog slovačkog redatelja, producenta i scenarista. Tabačka kultrufabrik je multikulturni prostor i međuostalom domovinska slovačka scena češkog electro-trash banda Midi lidi, jednog od glavnih protagonista filma Marijine. Projekciji i druženju prisustvuju autori, redateljica Željka Sukova te producent Aleš Suk.

“Marijine” se pojavljuju ljeti također javno u jednom riječkom vrtu, u vrtu bara Tor u Rijeci (Slovenski dom Bazovica), konkretno 2. 8. 2017. u sklopu programa Slučajno kino organiziranog Liburnija film festivalom,  pa se tako baku Mariju može sresti na više mjesta.

Lažljivi tepih u industry programu Karlovyh Vara

‘Lažljivi tepih’, novi dokufikcijski projekt Željke Sukove i Aleša Suka koji nastaje u većinskoj produkciji UKUS-a te u slovačko-češkoj koprodukciji, bit će predstavljen na novoosnovanom “industry” programu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma (1. – 9. 7.), kao jedan od osam odabranih projekata koji unose inovaciju u formu i sadržaj filma. Read more…

Odobrena međunarodna potpora ukusnim lažima i mistifikacijama

Dobre vijesti od Kreativne Europe – potprograma MEDIA stižu i za Udrugu UKUS: autorski film u nastajanju radnog naslova „Lažljivi tepih“, redateljice Željke Sukove, dobio je potporu od 25.000 € na natječaju za razvoj pojedinačnih projekata. „Lažljivi tepih“ nastaje u slovačko-hrvatskoj koprodukciji, a stranim producentom je proslavljeni slovački Peter Kerekes, kojeg ne treba predstavljati.

Read more…

Uskoro počinje Ex Oriente Film + REFINERI 2015!

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

Read more…

CinemaPlay polučio trilogiju “Hladna ljubav”

Leo Vitasović, Sanja Gergorić, Nika Petković, Maura Batarilović, Mateja Ilijašev, Betty Stojnić, Indi Novak, Ivana Brljak, Max Kostelac, Rebeka Čuljak, Martina Kolarić i Dino Kos radili su od 2. do 4. svibnja na razvoju i realizaciji kratkih igranih filmova, na radionici CinemaPlay u organizaciji Udruge UKUS i međunarodnih mentora s praške filmske akademije FAMU.

Read more…