NEWS_02_BREP_KVIFF_854x480

Svjetska premijera na “Beskrajnog repa” na 53. Karlovym Varyma

Dokufikcijska alegorija Beskrajni rep (2018.) redateljice i scenaristice Željke Sukove u nedjelju, 1. srpnja 2018., imat će svjetsku premijeru na međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary (29.6. – 7. 7. 2018.).

Film je nastao u produkciji riječkog Ukusa, financiran je sredstvima HAVC-a i Grada Rijeke, a prikazat će se u sklopu festivalskog programa Imagina u kojem se prikazuju kreativni filmovi nekonvencijonalnog pristupa naraciji i stilu te radikalne vizije filmskog jezika.

Beskrajni rep / Endless tail  60-minutna je autorska uspavanka na granici dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog, koja alegorijskim jezikom povezuje prizore snimane na otocima Susak, Lošinj, Vis, Izu Oshima i Honshu.

Hodočašće stvarnim te imaginativnim krajolicima u susret sa profanim i sakralnim putevima. Nepredvidljiva i neukrotiva potjera za čežnjom povratka u Raj, čija je realnost upitna.

Međunarodnoj premijeri 1. srpnja nazočit će scenaristica i redateljica Željka Suková, producent, snimatelj i montažer Aleš Suk te glavni protagonisti Kašpar Suk i Julie Suková.

Projekcije BESKRAJNOG REPA na 53. KVIFF-u:

1.7.2018          18:30   Čas Cinema

3.7.2018          20:00  Thermal, Cinema B

5.7.2018          20:00  Thermal, Cinema B

 

DA LI SAM DOŠAO PROMIJENITI SVIJET, ILI SAM SAMO DOŠAO DA ODEM?

” – Da li sve što živi i umire?

– Ne, umiru samo zločesti. “

NEWS_01_BAKA_854x480

Summer of Baka – “Marijine” na Art-Film Festivalu Košice i još drugdje

Film “Marijine” prikazan je 21. 6. 2017. na ART-FILM FESTIVALU u kultnom kulturnom centru Tabačka u Košicama u sklopu sekcije Peter Kerekes presents. Radi se o selekciji najdražih filmova legendarnog slovačkog redatelja, producenta i scenarista. Tabačka kultrufabrik je multikulturni prostor i međuostalom domovinska slovačka scena češkog electro-trash banda Midi lidi, jednog od glavnih protagonista filma Marijine. Projekciji i druženju prisustvuju autori, redateljica Željka Sukova te producent Aleš Suk.

“Marijine” se pojavljuju ljeti također javno u jednom riječkom vrtu, u vrtu bara Tor u Rijeci (Slovenski dom Bazovica), konkretno 2. 8. 2017. u sklopu programa Slučajno kino organiziranog Liburnija film festivalom,  pa se tako baku Mariju može sresti na više mjesta.

Lying_Carpet_201606_HiRes_03_16x9_web_small

Lažljivi tepih u industry programu Karlovyh Vara

‘Lažljivi tepih’, novi dokufikcijski projekt Željke Sukove i Aleša Suka koji nastaje u većinskoj produkciji UKUS-a te u slovačko-češkoj koprodukciji, bit će predstavljen na novoosnovanom “industry” programu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma (1. – 9. 7.), kao jedan od osam odabranih projekata koji unose inovaciju u formu i sadržaj filma. Read more…

UKUS_Lying_Carpet_16x9_web

Odobrena međunarodna potpora ukusnim lažima i mistifikacijama

Dobre vijesti od Kreativne Europe – potprograma MEDIA stižu i za Udrugu UKUS: autorski film u nastajanju radnog naslova „Lažljivi tepih“, redateljice Željke Sukove, dobio je potporu od 25.000 € na natječaju za razvoj pojedinačnih projekata. „Lažljivi tepih“ nastaje u slovačko-hrvatskoj koprodukciji, a stranim producentom je proslavljeni slovački Peter Kerekes, kojeg ne treba predstavljati.

Read more…

REF_EXO_2015_vizual

Uskoro počinje Ex Oriente Film + REFINERI 2015!

Riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF) treću godinu zaredom u Rijeci organiziraju zajedničku sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma koja će se od 20. do 25. srpnja održavati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

Read more…

CinemaPlay radionica

CinemaPlay polučio trilogiju “Hladna ljubav”

Leo Vitasović, Sanja Gergorić, Nika Petković, Maura Batarilović, Mateja Ilijašev, Betty Stojnić, Indi Novak, Ivana Brljak, Max Kostelac, Rebeka Čuljak, Martina Kolarić i Dino Kos radili su od 2. do 4. svibnja na razvoju i realizaciji kratkih igranih filmova, na radionici CinemaPlay u organizaciji Udruge UKUS i međunarodnih mentora s praške filmske akademije FAMU.

Read more…

5RA_2566

PRIJAVITE SE NA EX ORIENTE FILM 2015!

Otvorene su prijave za sudjelovanje na međunarodnoj radionici dokumentarnog filma – Ex Oriente Film 2015, koju organiziraju međunarodni partneri UKUS-a, Institut dokumentarnog filma iz Praga. Za novi ciklus traže autorske dokumentarne projekte u razvoju ili u fazi rane produkcije sa područja Istočne i Srednje Evrope. Prijava je besplatna.

Read more…