„Bosnian girl“: Šejla Kamerić dolazi u Rijeku

Od 7. do 23. 07. u Galeriji Kortil u Rijeci s izložbom SUMMERISNOTOVER gostuje proslavljena sarajevska umjetnica Šejla Kamerić.

U Rijeci gostuje u sklopu međunarodne radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + REFINERI (21. -26. 07.) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma IDF iz Praga i riječke Udruge UKUS. Kamerić će na radionici biti i jedna od tutora pa će za javnost održati masterclass i šetnju kroz izložbu (23. 07. u 17 sati) a osobno će predstaviti i prikazati i nekoliko svojih filmova (Ljetno Art-kino, 24. 07. u 21:30). Većinu radova na izložbi Šejla Kamerić u Hrvatskoj izlaže prvi put dok će njeni filmovi imati svoju riječku premijeru.

Izložba Šejle Kamerić u Galeriji Kortil bit će otvorena u ponedjeljak 7. 07. 2014. u 20 sati.

Rad SUMMERISNOTOVER, po kojem izložba nosi naziv, je serija digitalnim printova s motivom dima i požara a zapravo eksplozije granata i bombi. Rad je nastao u ljeto prošle godine i na određeni je način umjetničin odgovor na svjetsku političku svakodnevicu koja je obilježena sukobima te euforiju oko obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Rad SUMMERISNOTOVER je već pokazan u New Yorku i kroz limitiranu seriju plakata u Austriji i Njemačkoj. Na ulicama Sarajeva plakati s motivom dima postavljeni su do kraja srpnja, kao intervencija u javnom prostoru. Šejla Kamerić prikazuje kako nasilje prejednostavno može prijeći u spektakl, i kako se novi oblici cirkulacije slika unutar društva transformiraju ovisno o našem vlastitom razumijevanju svijeta.

Izložbom u Rijeci autorica istražuje interpretaciju i reinterpretaciju slika. Polazi od pretpostavke da je središnje obilježje modernosti a posebno digitalne modernosti stapanje slika, onih koje su jednom postojale u odvojenim kategorijama – dokumentarne slike, umjetničke slike, slike svakodnevice – u jedan veliki nediferencirani slijed. Sve se slike sada sudaraju jedne s drugima a naše slikama posredovano razumijevanje svijeta doživljava pomak koji ima globalno i povijesno značenje. Postavljanjem slike u različite perspektive (kroz različite forme i različite veličine) sama slika dobiva novu važnost i na privatnoj i na javnoj razini.

Neki od radova koji će biti prikazani na izložbi nastali su u suradnji s mladim umjetnikom imena Dante Buu (1987.) koji se u bavi utjecajem javnosti na sferu privatnog, jednom kad je privatno postalo javno.

Pored umjetničkog rada SUMMERISNOTOVER bit će izložena i foto-instalacija „June is June Everywhere (self-portrait)“ što se sastoji od ručno otisnutih crno-bijelih slika koje prikazuju zid izbušen rupama metaka. To je vanjski zid umjetničine spavaće sobe, točno s druge strane njenog uzglavlja.

U filmskoj večeri Šejle Kamerić, u četvrtak 24. 07. u 21:30 u Art-kinu Croatia na ljetnoj pozornici bit će prikazan film „Šta ja znam“ (r. Šejla Kamerić i Timur Makarević, BiH, 2007, 16′) koji je premijerno prikazan u Corto Cortissimo programu 64. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji i na još 40-ak drugih filmskih festivala, te je osvojio Zlatna kolica za najbolji kratki film na 5. Zagrebačkom filmskom festivalu i nagradu na 15. Addana Filmskom festivalu. Bit će prikazani i „Sreća (Glück)“ (r./s. Šejla Kamerić, BiH, Njemačka, 2010., 17′), „Apollo: Prvo ratno kino“ (r. Šejla Kamerić, BiH, 2013., dokumentarni, 15′) i „1395 dana bez crvene“ (UK, BiH, 2011., 63′).

Šejla Kamerić, bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga, rođena je u Sarajevu a danas osim u Sarajevu živi i radi i u Berlinu. Dobila je široke pohvale za dirljivu intimnost i socijalne komentare koji su vidljivi u njenim radovima. Na temelju vlastitih iskustava, sjećanja i snova koji su pod utjecajem rata u Bosni i Hercegovini, djela Šejle Kamerić nas vode u svijet raseljenog i diskriminiranog naroda. Težina tih tema stoji u snažnom kontrastu s jedinstvenom estetikom i izborom nježnih materijala.

Kamerić je primila ECF Rute Princess Margriet nagradu za kulturne raznolikosti u 2011,. DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship u 2007. i Posebnu nagradu na 46. Oktobarskom salonu u Beogradu 2005. U 2004. je osvojila ONFURI nagradu Nacionalne umjetničke galerije u Tirani u Albaniji.

Njena djela su uključena u europske kolekcije poput Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA u Barceloni, Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ERSTE Collection u Beču, Deutsche Telekom u Bonnu te Vehbi Koç zaklade u Istanbulu.