Lažljivi tepih u industry programu Karlovyh Vara

‘Lažljivi tepih’, novi dokufikcijski projekt Željke Sukove i Aleša Suka koji nastaje u većinskoj produkciji UKUS-a te u slovačko-češkoj koprodukciji, bit će predstavljen na novoosnovanom “industry” programu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma (1. – 9. 7.), kao jedan od osam odabranih projekata koji unose inovaciju u formu i sadržaj filma.

‘Lažljivi tepih’ autorski će par pitchati na Eurimages Lab Project Awardu te možda osvojiti vrijednu nagradu od 50.000 eura. O tome će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Karin Schockweiler (Filmski fond Velikog vojvodstva Luksemburg), Kim Yutani (Sundance Film Festival) i Meinolf Zurhorst (ARTE).

‘Lažljivi tepih’ bavi se svjetovima laži djece i odraslih, odnosno ispituje granice istina i mistifikacija u kojima živimo. Željka i Aleš Suk potpisuju režiju i scenarij, Aleš je i snimatelj na filmu, producent je nagrađivani slovenski filmaš Peter Kerekes a glazbu potpisuje Petr Marek, inače član češkog electro underground benda Midi Lidi koji je s UKUS-om surađivao na dokufikcijskoj uspješnici “Marijine”.

Film će se početi snimati krajem ljeta, a završetak se očekuje na zimu iduće godine. Dosad su ga već podržali  Kreativna Europa – potprogram MEDIA  za razvoj pojedinačnih projekata, zatim Hrvatski audiovizualni centar koji je odobrio sredstva za razvoj projekta za dugometražni dokumentarni film te Zaklada Kultura nova. Želja je na Eurimages Lab Project Awardu osigurati sredstva koja su im potrebna za snimanje i postprodukciju.