“Marijine”, najdraži film Zlatka Burića, na danskom Odense IFF-u

Najstarija filmska manifestacija u Danskoj, Odense International Film Festival, u svom je programu nedavno imao i dokufikciju “Marijine” redateljice Željke Sukove koju je producirala Udruga UKUS.

Veliku čast nastupa na ovom značajnom europskom festivalu filmu je omogućio poznati hrvatski glumac s kopenhaškom adresom Zlatko Burić koji je “Marijine” odabrao kao svoj najomiljeniji film, što je bila i “tema” selekcije. Burić je među ostalim poznat i po trilogiji “Pusher” u kojoj je igrao glavnog negativca uz Madsa Mikkelsena, ili po “Dirty Pretty Things” u kojoj je jednu od glavnih uloga ostvarila i Audrey Tautou.

“Marijine” su prikazane 28. kolovoza u kinu Pejsestuen, a projekciju je moderirao jedan od najpoznatijih danskih kritičara Christian Monggaard koji je svoje lice nedavno proslavio kad se pridružio kampanji danskih filmskih kritičara koji su se u ekstatičnim pozama fotografirali za plakat i tako se ironično osvrnuli na kampanju za Von Trierovu “Nimfomanku”. Monggaard je, kako je kasnije kazao, sa zadovoljstvom moderirao projekciju jer ga je, njegovim riječima, “film očarao”.

Odense International Film Festival u početku je nosio naziv “Međunarodni festival bajki” u čast slavnome Hansu Christianu Andersenu koji je u Odenseu rođen. Isprva su se na festivalu prikazivali isključivo animirani filmovi no to se mijenja 1983. kad se u program uključuju igrani filmovi svih žanrova a ime se mijenja u današnje.

No nije to od “Marijinih sve”: sredinom rujna film je prikazan i na slovenskom Festivalu Ex Ponto koji je od 1993. kad je ustanovljen postao jedan od najpoznatijih međunarodnih festivala suvremene izvedbene umjetnosti s prostora jugozapadne Europe. Prepoznatljiv je po programu koji združuje vrhunsku kazališnu estetiku, društvenu i političku aktualnost i trajno promiče međunarodnu festivalsku koprodukciju. Svake se godine održava u rujnu, na različitim lokacijama u Ljubljani jedna od kojih je i dvorana Skladovnica JSKD-a, gdje su prikazane “Marijine”.