Najavljen program za javnost prve sesije REFINERI-ja

U Art-kinu Croatia u četvrtak 17. travnja objavljen je program za javnost u sklopu prve sesije platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI koja se od 23. do 27. travnja 2014. održava u Rijeci. Predstavili su ga Željka i Aleš Suk ispred organizatora, Udruge UKUS, te Slobodanka Mišković ispred Art-kina Croatia u kojem se održava većina programa.

Sukovi su predstavili osam projekata odabranih među 30-ak prijava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Češke i Rusije. Oni će od 23. do 27. travnja raditi s pet tutora, Lordanom Zafranovićem, Peterom Kerekešom, Guillaumeom Maupinom, Željkom Sukovom i Alešom Sukom. Metode rada ove sesije platforme REFINERI bit će ekskluzivni program za selektirane autore, kreativna predavanja, analiza pojedinačnih projekata kroz grupni rad, konzultacije “1 na 1”, te inspiracija filmovima tutora i filmovima koji njih nadahnjuju. Projekti – filmovi nastali na platformi, po svom će završetku biti prikazani u Art-kinu Croatia i u art-kinu Cinéma Nova u Bruxellesu.

Slobodanka Mišković predstavila je program otvoren za javnost koji će se održavati u Art-kinu (u atriju, Art-kino LAB-u i kino dvorani), na Korzu ispred Radio Rijeke i u Klubu Tunel.

Prvog dana radionice (23.04.) za javnost će biti prikazana kultna “Okupacija u 26 slika” Lordana Zafranovića, u 20 sati u Art-kinu Croatia, nakon čega će uslijediti i party dobrodošlice („Okupacijski party“) u atriju kina.

Guillaume Maupin na riječkom će se Korzu 24. 04. od 15.30 predstaviti kroz glazbeni projekt Human Jukebox. Istog će dana Lordan Zafranović održati za javnost otvoren masterclass Unutrašnja konstrukcija filma, u Art-kinu od 18 sati, nakon kojeg će, od 20 sati, biti prikazana i selekcija njegovih kratkih i eksperimentalnih filmova („Dnevnik“, „Koncert“, „Poslije podne (puška)“, „Antika“, „Valcer (Moj prvi ples)“, „Predgrađe (Ibisa)“, „Ljudi (u prolazu)“, „Simfonija nebeskog grada“).

U petak 25. 04. masterclass Kuhanje sadašnjosti otvoren za javnost održat će slovački redatelj Peter Kerekeš, od 18 do 19.30 sati, a potom će u 20 sati biti prikazan njegov film “Baršunasti teroristi”, slovačko-češko-hrvatska koprodukcija iz 2012 koja je nedavno u Berlinu nagrađena nagradom publike. Nakon projekcije u atriju kina održat će se “Molotov party”.

U subotu 26. 04. Guillaume Maupin održat će masterclass Kako snimiti film sa srcem (i za 7 tisuća eura) u 17 sati a u 19 će biti prikazan dokumentarni film Petera Kerekeša “66 Seasons”. Od 22 sata Guillaume Maupin u Klubu Tunel održat će koncert uživo.

Svi programi otvoreni za javnost su besplatni.

Platforma REFINERI novi je projekt Udruge UKUS koja potpisuje uspješne dokufikcije “Marijine” i “Zimsko čudo” nagrađene na međunarodnim festivalima. Izvodi se uz potporu HAVC-a, Grada Rijeke, Zaklade Kultura Nova, MEDIA programa EU, te u suradnji s Art-kinom Croatia i u partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga. Prijatelj prve sesije REFINERI-ja riječki je Klub Tunel.