Kino Pobjeda: Zafranović i Jodorowsky, Himmler i alžirski rat za nezavisnost u programu „kina u kazalištu“

U HNK Ivana pl. Zajca od 12. će veljače do 2. svibnja, jednom u svakom mjesecu, biti prikazan igrani ili dokumentarni film s antifašističkom porukom, u ciklusu Kino Pobjeda i u sklopu obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata te proslave Dana oslobođenja grada Rijeke.

Filmskim će projekcijama, koje će se održavati u velikoj kazališnoj dvorani, prethoditi nastup zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca s programom od nekoliko antifašističkih pjesama, a većini projekcija nazočit će i autori.

Prvi film u nizu bit će kontroverzni Zalazak stoljeća: Testament L.Z. Lordana Zafranovića, koji će biti prikazan 12. veljače u 19 sati. Prethodit će mu koncertni uvod, a nakon projekcije će slijediti moderirani razgovor između samoga Zafranovića i intendatna „Zajca“ Olivera Frljića te publike.

Ove su novine u programu „Zajca“ u ponedjeljak 9. veljače u Rijeci najavili ravnatelj Opere Marin Blažević, te Željka i Aleš Suk iz Udruge UKUS, selektori filmskog programa.

Najavili su prvu filmsku projekciju u sklopu Kina Pobjeda, Zalazak stoljeća: Testament L.Z, dokumentarac iz 1993. koji je u Hrvatskoj prikazan na tek nekoliko manjih projekcija.

Film je izgrađen od arhivskih snimaka nastalih u produkciji „Hrvatskog slikopisa“, NDH-ovskog filmskog poduzeća, koje autor kombinira sa snimkama sa suđenja Andriji Artukoviću (ministru unutrašnjih poslova u Pavelićevoj vladi) te s presjekom vlastitog filmskog opusa i zaključno, sa snimkama rata 1990-ih koje zloslutno poentiraju da rat nikad nije završio.

20. ožujka prikazat će se film koji hrvatska publika još nije gledala, najavljen je tek u programu nadolazećeg ZagrebDoxa, a sigurno će izazvati veliki interes. Riječ je o dokumentarcu Onaj pristojni (Der Anständige) izraelske redateljice Vanesse Lapa koja će ga osobno predstaviti u Rijeci.

Bit će zaista fascinantno čuti o tome kako je njena obitelj na aukciji kupila stotine intimnih privatnih pisama i fotografija Heinricha Himmlera, arhitekta holokausta. Iz kombinacije tih privatnih dokumenata i rijetkih arhivskih snimki, redateljica je više od osam godina slagala itekako dojmljiv film. Naime, nemoguće se ne pitati kako je jedan katolički nacionalist, koji se pozivao na „njemačke“ vrline kao što su pristojnost i dobrota, u svojim i očima svoje obitelji mogao biti heroj a u očima ostatka svijeta – masovni ubojica.

21. travnja bit će prikazan hibridni Krvavi grah (Bloody Beans) redateljice Narimane Mari, osvajač glavne nagrade na jednom od najprogresivnijih europskih filmskih festivala, danskom CPH:DOX-u. Film kroz eksperimentalnu oniričnu alegoriju daje komentar na alžirski rat za nezavisnost.

Redateljica Narimane Mari će nakon projekcije osobno objasniti kako je i zašto na ne-klasičan način pristupila temi borbe za slobodu. Ona će u Rijeci također održati i masterclass, 22.04., u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI. Naime u četvrtak 12. 02. bit će raspisan natječaj za osam originalnih filmskih vizija koje će se tijekom godine dana razvijati u sklopu REFINERI-ja.

Posljednji film u ciklusu bit će kultni, igrani, Sveta planina (La montaña sagrada) iz 1973., čileanskog redatelja Alejandra Jodorowskog. Riječ je o filmskoj razradi okultnog, materijalističkog i religioznog, nabijenoj alegorijom i misticizmom.

Kino Pobjeda bazira se na ideji spajanja filma s kontekstom, i s prostorom prikazivanja. U je ovom slučaju kontekst obljetnica završetka Drugog svjetskog rata koja je odredila temu, dok integraciju s prostorom predstavlja lokacija – kazalište – i dodatni sadržaj – koncert. Na taj se način želi produbiti i proširiti iskustvo gledatelja, a činjenica da je troje autora filmova potvrdilo dolazak u Rijeku te da će se s njima nakon filmova moći razgovarati, dodatno doprinosi intenciji da se gledateljima pruži novo iskustvo filma.

Ulaznice na sve projekcije kupovat će se na blagajni kazališta, a sve će predstave počinjati u 19 sati.