Odobrena međunarodna potpora ukusnim lažima i mistifikacijama

Dobre vijesti od Kreativne Europe – potprograma MEDIA stižu i za Udrugu UKUS: autorski film u nastajanju radnog naslova „Lažljivi tepih“, redateljice Željke Sukove, dobio je potporu od 25.000 € na natječaju za razvoj pojedinačnih projekata. „Lažljivi tepih“ nastaje u slovačko-hrvatskoj koprodukciji, a stranim producentom je proslavljeni slovački Peter Kerekes, kojeg ne treba predstavljati.

“Lying Carpet” odnosno “Lažljivi tepih” je dokufikcija, smještena na mjesto gdje laži postaju istina. Radi se o u autorskom projektu inspiriranom istinskim događajima i folklorom otoka Jadranskog mora. Legende i usmeno predana iskustva stanovnika pretvaraju se u stvarnost, mistifikacija i laž u istinu. Realizacija filma planirana je na 2017. godinu.

U obrazloženju odobrenja sredstava projektu stoji: “Projekt predlaže temu s vrlo jakim potencijalom. Kreativna namjera i cilj projekta dobro su fokusirani u odnosu na temu, kao i u odnosu na specifičan žanrovski jezik. Kvaliteta pristupa je visoka i vrijedna poduzimanja rizika. Kreativni tim ima puni potencijal da odgovori na izazove projekta. Tema i pristup imaju dobar transnacionalni potencijal, a iznesene strategije konzistentne su s prirodom projekta i njegovim potrebama. Ključne točke u razvoju ispravno su identificirane. Strategija financiranja je učinkovita i moguće je da će polučiti očekivane rezultate, također i na međunarodnoj razini. Aplikacijom je iskazana puna svijest o specifičnostima tržišta. Iskusan i nagrađivani kreativni tim fokusiran je na distribucijsku strategiju i realističan plan produkcije i financiranja.“

Projekt “Lažljivi tepih” već je dobio potporu zaklade Kultura nova za umjetničko istraživanje, i HAVC-a za razvoj scenarija.