PRIJAVITE SE NA EX ORIENTE FILM 2015!

Otvorene su prijave za sudjelovanje na međunarodnoj radionici dokumentarnog filma – Ex Oriente Film 2015, koju organiziraju međunarodni partneri UKUS-a, Institut dokumentarnog filma iz Praga. Za novi ciklus traže autorske dokumentarne projekte u razvoju ili u fazi rane produkcije sa područja Istočne i Srednje Evrope. Prijava je besplatna.

Rok za prijavu je 1. lipnja 2015.

Ex Oriente Film pruža podršku za razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova. Kroz tri radioničke sesije, režiseri i producenti razvijaju svoje projekte i strategije financiranja te koriste pomoć i savjete vodećih europskih producenata, režisera, stručnjaka i televizijskih urednika. Ex Oriente Film kulminira koprodukcijskim sastankom na East European Forumu, koji omogućava filmašima predstavljanje projekta (pitchanje) vodećim europskim i sjevernoameričkim agentima, distributerima, kupcima i filmskim financijerima te predstavnicima festivala.

Kroz Ex Oriente Film, za12 godina postojanja, razvijano je preko 150 dokumentarnih projekata iz Istočne i Srednje Europe, kao što su: Domino Effect, Blind Loves, At the Edge of Russia, Rabbit a la Berlin, Village Without Women, Bakhmaro.

Raspored radionice 2015/2016.:
– 1. sesija: 20. – 25. kolovoz 2015., Rijeka, Hrvatska, u suradnji s Udrugom UKUS
– 2. sesija: 26. – 31. listopad 2015., Jihlava, Češka Republika, u sklopu Jihlava IDFF-a;
– 3. sesija & East European Forum: 8. – 13. ožujak 2016., Prag, Češka Republika, u sklopu East Doc Platform i One World IFF-a.
Naglasak radionice je na dugometražnim filmovima (do 52′), koji se bave savremenim temama, izazovima žanra i medijskim granicama. Dobrodošli su filmaši koji žele provoditi intenzivne eksperimente te promijeniti način kako razmišljamo o ključnim temama, publici i samome svijetu. Radni jezik radionice je engleski.

Sudjelovanje je otvoreno za 12 dokumentarnih projekata koji su predstavljeni režisersko producentskim timovima, gdje 24 učesnika pohađaju sve tri sesije. Radionica je oblikovana primarno za režisere i producente iz Srednje i Istočne Europe i/ili za kreativne dokumentarne projekte koji se bave pričama iz te regije.

Cijena sudjelovanja u radionici:
1.800 eura za svaki izbrani projekt (u to su uključeni troškovi smještaja i hrane za dvije osobe za sve tri radionice).

Izabrani projekti se mogu prijaviti za stipendiju koja pokriva dio troškova (u većini slučajeva radi se o pola iznosa cijene radionice). Projekti koji traže stipendiju moraju dokazati da nisu nosioci nekih drugih stipendija ili da projekat nije dobio novac za razvoj projekta.

Kontakt:
Maša Marković, masa@dokweb.net
Institute of Documentary Film (IDF)/ Štěpánská 14, 110 00 Prague 1, Czech Republic/ www.DOKweb.net