REFINERI 2014. završio prosinačkom sesijom, rafinirano preko 20 filmskih ideja

U nedjelju 21. prosinca u Rijeci je završila treća i posljednja ovogodišnja edukacijska sesija u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Autorice dvaju odabranih filmskih projekata Marta Ožanić i Kristina Barišić iz Rijeke („Vrijeme je za ručak! / Lunchtime“) te Ina Ferlan iz Ljubljane („Person of view – working title“) koje su svoje projekte na radionici REFINERI razvijale i na sesijama u travnju i srpnju, sada su uz pomoć mentora Platforme detaljizirale strukturu budućih filmova a u narednim će mjesecima početi sa snimanjem. Iako je njihova edukacija u sklopu REFINERI-ja završila, Udruga UKUS – organizatori i voditelji Platforme – nastavit će konzultirati autorice. Također, kad budu završeni, filmovi će biti prikazani u Art-kinu Croatia u Rijeci te u briselskom art-kinu Cinema Nova, što će biti jedna od startnih točka njihove distribucije.

Ovogodišnji edukacijski ciklus Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI počeo je odabirom hibridnih filmskih projekata – projekata na granicama dokumentarnih praksi – u ožujku ove godine. Odabrano je osam projekata u nastajanju, pet hrvatskih, jedan ruski, jedan bosanski i jedan slovenski, s namjerom da se neke od njih provede kroz samo jednu a neke kroz sve tri godišnje edukacijske sesije. Polaznici su u travnju, na prvoj sesiji, radili s petero tutora: slovačkim redateljem i producentom Peterom Kerekesom, hrvatskim redateljem i scenaristom Lordanom Zafranovićem, belgijsko-francuskim filmskim selektorom i glazbenikom Guillaumeom Maupinom, te s organizatorima platforme, Željkom Sukovom i Alešom Sukom. Prva sesija poslužila je za iscrpnije predstavljanje projekata participanata, za njihovu inspiraciju drugim filmskim projektima i perspektivama te za oplemenjivanje prvotnih ideja, a naslovila je teme vezane za granice između hibridnih, dokumentarnih i igranih filmova.
Druga je sesija održana u srpnju (21. – 26.) zajedno s radionicom za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film u organizaciji češkog Instituta dokumentarnog filma, UKUS-ovih partnera na projektu. Radilo se na razvoju 16 međunarodnih projekata, među kojima i na četiri REFINERI projekta, a s polaznicima je surađivalo 13 eminentnih međunarodnih tutora i niz gostiju – zastupnika fondova, televizija i distributera. Za javnost su predavanja održali Rada Šešić, Jean-Pierre Rehm, Amra Bakšić Čamo, Mikael Opstrup, Šejla Kamerić i Audrius Stonys. Za polaznike, i za javnost, prikazano je preko 20 filmova, a i autorima koji nisu sudjelovali u radu radionice omogućene su konzultacije.
Sesija je uključila dubinsku analizu svakog od projekata, s fokusom na strukturu i vizualne materijale. Govorilo se o tome kako prezentirati film koji još ne postoji, o promišljanju glavnih protagonista filma te, za producente, o produkcijskim i distribucijskim momentima i građenjima financijske strategije. Participanti su svoje projekte imali priliku predstaviti i istaknutim urednicima televizijskih kuća i fondova iz šire regije.
Posljednja, netom održana prosinačka sesija REFINERI-ja bila je posvećena dubinskom planiranju pretprodukcijske i produkcijske faze. Radilo se na tzv. storyboardu i moodboardu te na detaljnom planu snimanja filma.
Prva REFINERI sesija u 2015. godini također će biti održana u travnju, a prethodno će biti raspisan natječaj za nove participante koji će – besplatno – tijekom godine dana s profesionalcima iz svijeta igranog i dokumentarnog filma, te s glazbenim, likovnim i kazališnim umjetnicima raditi na proširivanju granica svoga filma. Kao i dosadašnjim participantima, bit će im omogućene razne pogodnosti i privilegije, poput stjecanja članstva u Network IDF-u, te distribucije na East Silveru i DocAlliance Channelu.
Organizator REFINERI-ja riječka je Udruga UKUS. Program se izvodi uz potporu HAVC-a, Grada Rijeke, Zaklade Kultura nova, MEDIA programa EU, te u suradnji s Art-kinom Croatia i u partnerstvu s Institutom dokumentarnog filma iz Praga.