U Belom na Cresu u ponedjeljak počinje REFINERI 2015

Od 20. do 23. travnja na otoku Cresu, u Belom, održat će se prva od tri ovogodišnje radioničke sesije u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Na radionici fokusiranoj na inspiraciju, radit će se na razvoju šest odabranih filmskih projekata u nastajanju: na projektu Sanje Gergorić (ARTexpress), Ane Jurčić i Marte Batinić (Audible), Marine Musulin (Krešo) i Kristijana Vučkovića (Stabla su moji svemirski brodovi) iz Hrvatske, Vere Marques (I.D.W.A.) iz Portugala te Nejre Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić (Under the Cover) iz BiH. Autori i autorice radit će s alžirsko-francuskom redateljicom Narimane Mari te hrvatskim redateljima Alešom Sukom, Željkom Sukovom i Igorom Bezinovićem.

Na trgu Pricrekva u Belom održat će se dvije besplatne filmske projekcije za javnost, od kojih će prva – Krvavi grah (Bloody Beans) Narimane Mari – biti i hrvatska premijera, a druga Veruda – film o Bojanu Igora Bezinovića – premijera u ovom dijelu Hrvatske. Krvavi grah bit će prikazan u utorak 21. travnja u 20.30 a Veruda – film o Bojanu te još nekoliko kratkih dokumentaraca Igora Bezinovića, na istome mjestu i u isto vrijeme u srijedu. Nakon oba filma s redateljima će se razgovarati u Q&A formi.

Krvavi grah, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film progresivnog danskog festivala CPH:DOX 2013., fantazmagoričan je pogled na burnu alžirsku društveno-političku povijest iz dječje perspektive. Veruda – film o Bojanu, nedavni dobitnih posebnog priznanja autoru do 35 godina na 11. ZagrebDoxu, priča je o 24-godišnjem Bojanu koji je 20 godina svog života proveo u pulskom kvartu Veruda, a preostale četiri po hrvatskim zatvorima.