Za nama je još jedna uspješna Ex Oriente + REFINERI sesija

U prošlom je tjednu uspješno održana još jedna, treća po redu zajednička radionička sesija EX Oriente Film Instituta dokumentarnog filma iz Praga, i REFINERI riječke Udruge UKUS.


Tijekom tjedna radilo se na razvoju ukupno 16 autorskih dokumentarnih filmova, od čega je 12 projekata odabrao IDF a četiri Udruga UKUS.
Pored 30-ak redatelja i producenata iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Kanade, Rusije i Hrvatske, u Rijeci je od 20. do 25. srpnja boravilo i 14 njihovih mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojnih gostiju, zastupnika TV kuća, distribucija i fondova. Bili su to Mikael Opstrup, Ivana Pauerová Miloševičová, Filip Remunda, Iikka Vehkalahti, Lordan Zafranović, Jon Bang Carlsen, Nino Kirtadzé, Peter Kerekes, Ralph Wieser, Jan Gogola ml., Vanja Jambrović, Robert Zuber, Dalibor Martinis, Aleš Suk i Željka Suková, te promatrači, Sabina Briški iz slovenskog deska Kreativne Europe, Miha Černec iz Staragara Instituta, Anna Zavorszky iz HBO-a, Vilka Alfier iz Fade Ina, Alessandro Gropplero iz When East Meets West marketa i Hrvoje Hribar iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Većina je tutora održala predavanja otvorena za javnost, a Nino Kirtadzé, Jon Bang Carlsen, Peter Kerekes i Lordan Zafranović javnosti su prikazali i svoje filmove, u Art-kinu Croatia te na plaži Grčevo u Rijeci.

UKUS i IDF program izvode uz potporu HAVC-a, Zaklade Kultura nova, Grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Punionice vode Costella, MEDIA programa EU, Ministarstva kulture Češke i Kinematografskog fonda Češke, te u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, Art-kinom Croatia i beach barom Pajol.