Zafranović ponovno u Rijeci, u “Zajcu” prikazuje “Testament”

Godinu dana nakon što je u Art-kinu Croatia gostovao kao mentor Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI, u Rijeku se vraća kontroverzni hrvatski redatelj sa češkom adresom, Lordan Zafranović.

On će 12. veljače u 19 sati, u HNK Ivana pl. Zajca prikazati svoj dokumentarac iz 1993., „Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)“, epski zapis uspona i pada ustaškog režima u Hrvatskoj.

Termin za prikazivanje filma na ovoj naoko neuobičajenoj lokaciji nije odabran slučajno: u 2015. obilježavamo 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata, posljednjeg svjetskog rata u njegovom klasičnom poimanju. I više je no jasno da se reperkusije tog rata na hrvatsko društvo osjećaju dan-danas, stoga je za vjerovati da će film koji direktno naslovljava fašizam naći svoj put do publike koja je spremna učiti iz pogrešaka povijesti, ali i one publike koja je, u kontekstu otvorenog društva u kojem živimo, spremna polemizirati sa zaključcima filma. Za to će imati i izravnu priliku, budući da će se nakon projekcije održati moderirani razgovor sa samim redateljem Zafranovićem.

„Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)“ (190′, Austrija, Hrvatska, Češka, Francuska), nastao u koprodukciji s TV Zagreb (premda na Hrvatskoj televiziji nikad nije prikazan), autorova je oporuka za tada umiruće, krvavo 20. stoljeće. Fokusiran je na jedan od njegovih u hrvatskom društvu najkontroverznijih perioda, vrijeme NDH. Film je izgrađen od arhivskih snimaka nastalih u produkciji „Hrvatskog slikopisa“, NDH-ovskog filmskog poduzeća, koje autor kombinira sa snimkama sa suđenja Andriji Artukoviću (ministru unutrašnjih poslova u Pavelićevoj vladi) te s presjekom vlastitog filmskog opusa i zaključno, sa snimkama rata 1990-ih koje zloslutno poentiraju da rat nikad nije završio.

Film će biti prikazan u sklopu filmskog ciklusa u kazalištu nazvanog „Kino Pobjeda“, u organizaciji UKUS-a i “Zajca”, u kojem će jednom mjesečno i zaključno sa svibnjem i proslavom Dana oslobođenja grada Rijeke, biti prikazan po jedan dokumentarni ili igrani film koji tematizira fašizam. Osim „Testamenta“, bit će to uglavnom filmovi koji dosad nisu prikazani pred hrvatskom publikom a važni su radi uvođenja različitih pogleda na fenomen.