Završila prva sesija REFINERI 2015

U Belom na otoku Cresu od 20. do 23. travnja boravili su polaznici radionice u sklopu Platforme za potporu i razvoj hibridnog AV stvaralaštva REFINERI.

Na radionici fokusiranoj na inspiraciju, radilo se na razvoju šest odabranih filmskih projekata u nastajanju: projektima Sanje Gergorić (ARTexpress), Ane Jurčić i Marte Batinić (Audible), Marine Musulin (Krešo) i Kristijana Vučkovića (Stabla su moji svemirski brodovi) iz Hrvatske, Vere Marques (I.D.W.A.) iz Portugala te Nejre Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić (Under the Cover) iz BiH. Autorima i autoricama stručnu mentorsku pomoć pružili su alžirsko-francuska redateljica Narimane Mari te hrvatski redatelji dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova Aleš Suk, Željka Suková i Igor Bezinović.

Na trgu Pricrekva u Belom održane su i filmske projekcije za javnost, dokufikcija Krvavi grah (Bloody Beans) Narimane Mari, te kratkometražni i srednjometražni dokumentarci Od Kršana do Peroja, Cartolina de Momjan i Veruda – film o Bojanu Igora Bezinovića.

Za sesiju u srpnju od navedenih šest bit će odabrana četiri projekta koja će sudjelovati u radu međunarodne radionice za razvoj kreativnog dokumentarca Ex Oriente Film koju organizira Institut dokumentarnoga filma (IDF) iz Praga.