CinemaPlay 2015

Udruga UKUS i praška filmska akademija FAMU organiziraju radionicu CinemaPlay za 12 polaznika, mlađih ili budućih filmaša, koji će u tri dana kroz rad u timovima osmisliti i završiti kratki igrani film.

Polaznici će od subote 2. do ponedjeljka 4. svibnja 2015. raditi na kratkim igranim filmovima, uz podršku i smjernice mentora: Ive Trajkova, voditelja Odjela za montažu FAMU, filmskog redatelja i dramaturga, zatim Tomáša Doruške, voditelja Academy programa FAMU International, filmskog redatelja i montažera, potom Željke Sukove i Aleša Suka, filmskih redatelja i producenata iz Udruge UKUS, te Dominika Krutskýja, redatelja i montažera te produkcijskog asistenta FAMU.

Finalni radovi bit će javno prikazani u Art-kinu Croatia u ponedjeljak 4. svibnja, u 20 sati. 

CinemaPlay pomaže filmašima-početnicima u stvaranju kratkih filmova, u strukturiranom i poticajnom okruženju, i uz profesionalne smjernice, inspiraciju i prepreke koji služe razvoju kreativnosti. Polaznici razvijaju međusobno poštovanje i usvajaju dublje razumijevanje odnosa umjetničkog i stručnog aspekta filma.

Radionicu CinemaDance razvilo je troje profesora FAMU koji su željeli osposobiti studente za suradnju na projektima, upoznati ih sa specifičnostima izvan njihovog uobičajenog studijskog fokusa, i potaknuti bolje razumijevanje između čeških i međunarodnih studenata u Pragu. Korijeni ovog projekta potječu još iz ranih 1960-ih kada FAMU drži spontane kratkoročne radionice na svom seoskom turističkom imanju u južnoj Češkoj. Od 2003., FAMU je proveo 15 službenih CinemaDance radionica u tri različite zemlje, koje su uključile više stotina studenata iz zemalja diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Pacifika.

Program u Rijeci organiziraju FAMU i UKUS, a podržavaju HAVC, SKC, Art-kino Croatia, MMSU i Rijeka EPK 2020.