REFINERI 2014 I - tutori

Lordan_ZafranovicLordan Zafranović

Kultni hrvatski redatelj, autor preko 80 filmova i jedan od glavnih protagonista jugoslavenskog Crnog vala.
Njegov je rad iz 1960-ih niz grotesknih i apsurdnih eksperimenata. Zafranović je, zajedno s Emirom Kusturicom, stasao u jednu od prominentnijih figura takozvane praške škole jugoslavenskih redatelja.
Zafranovićev je najpoznatiji rad epska trilogija posvećena Drugom svjetskom ratu koja se sastoji od „Okupacije u 26 slika“ (1978.), kandidata za Zlatnu palmu u Cannesu, te „Pada Italije“ (1981.) i „Večernjih zvona“ (1986.), filmova oko kojih su se svojevremeno gradile kontroverze, kritika ih hvalila te su Zafranoviću priskrbili značajan utjecaj.

 

 

 

 

Guillaume_MaupinGuillaume Maupin

Francuski trubadur, kulturni aktivist i jedan od filmskih kustosa briselskog Cinéma Nova.
Rođen je u Francuskoj, dan nakon što su njegovi roditelji u kinu gledali „Apokalipsu danas“. Smatra da je humor integralni dio glazbe i tradicije, pa su originalne, luckaste i neobične skladbe sastavni dio njegovih showova.
U 2011. među ostalim je, zajedno s četvoricom prijatelja (Colletif One Take) snimio “Water Music”, muzički film ceste sniman uzduž Europe, koji će premijeru imati u svibnju 2014.

 

 

 

 

 

Peter_Kerekes_2Peter Kerekeš

Studirao je filmsku režiju na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi, od 1991. do 1998. Danas predaje ono što je studirao, na istoj akademiji, gdje je, zajedno s Dušanom Hanákom, osnovao Studio igranog i dokumentarnog filma. Iako je u počecima želio snimati igrane filmove (i predavati na studiju), zaljubio se u dokumentarce kad je snimio svoj prvi dokumentarni film o slovačkom pjesniku Eriku Grochu.
Njegov rad zbraja međunarodna priznanja a njegov je posljednji dugometražni film, slovačko-češko-hrvatska koprodukcija „Baršunasti teroristi“ premijerno prikazan na Berlinaleu i nagrađen nagradom čitatelja Tagesspiegela.

 

 

Željka SukovaŽeljka Sukova

Filmska redateljica i vizualna umjetnica. Rođena je u Rijeci, u Hrvatskoj. Studirala je na Likovnoj akademiji u Zagrebu i Akademiji za nove medije i likovnu umjetnost u Pragu. „Marijine“, njen prvi doku-fikcijski dugometražni film, svjetsku je premijeru imao na Hot Docs u Torontu a europsku na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovyim Varyima gdje je nagrađen nagradom Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA). Prikazan je na još 20-ak drugih festivala, uključujući i gala večer na MOMA’s Documentary fortnight u New Yorku. Njen posljednji film „Zimsko čudo“ (2012), doku-fikcija nastala u koprodukciji, uz koredatelja Gustava Becka iz Brazila, proglašena je najboljim europskim dokumentarcem na Međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi.

 

 

 

 

Aleš SukAleš Suk

Nezavisni filmaš, producent i umjetnik novih medija. Rođen je u Češkoj, studirao je na praškoj filmskoj akademiji FAMU (1999. – 2005.) i živi u Rijeci.
Na FAMU i predaje, na odjelu filmske montaže. Osnivač je Udruge UKUS. Voli Hrvate, hrvatsku zemlji i hrvatsku hranu.