REFINERI 2014 II + EX ORIENTE FILM - tutori

Marijke RawieMarijke Rawie

(Nizozemska, ExpertDocs) je nezavisna konzultantica za dokumentarni film. Radi u okvirima ExpertDocsa, tvrtke specijalizirane za obuku i konzalting na festivalima i pitching forumima kao što su HotDocs, IDFA, EBU, EDN, Ex Oriente Film, Dragon Forum, CoPro ili Sunny Side of the Doc.
Aktivno je uključena u inicijative kao što je Europska rasprava o slobodi izražavanja i informiranja u dokumentarcima (European Discussion on the Freedom of Expression and Information in Documentaries). Ona je i jedna od osnivača FACE-a (Association for Fair Audiovisual Copyright in Europe).
Od 1990. do 2006. radila je na poziciji urednice umjetničkog i dokumentarnog programa na AVRO TV-u, a 1991. je osnovala AVRO Close Up koji je postao jedan od vodećih međunarodnih koproducenata i sufinancijera za dokumentarce u Europi. Trenutno radi kao konzultantica za Ex Oriente Film pitching training, i kao tutor na Documentary Campus Masterschoolu.

 

 

Mikael OpstrupMikael Opstrup

(Danska, European Documentary Network) je producent te, kako sam za sebe kaže, “posvećeni dokumentarist otkad je snimio prvi film 1977.”. Karijeru je počeo na distribuciji dokumentaraca u Danskoj, da bi kasnije radio kao freelance producent. Sredinom devedesetih organizirao je filmski festival Films from the South, da bi početkom 2000. radio kao savjetnik u produkciji na Danskom filmskom institutu. Od 2000. radi kao tutor na mnogim radionicama i forumima na području Europe i Bliskog istoka, a negdje u tom periodu postaje i suvlasnik i producent na Final Cut Productionsa u Kopenhagenu. U 2009. je radio kao savjetnik za strategiju za film na Bliskom istoku na International Media Supportu. Od 2011. radi kao šef odsjeka na European Documentary Networku (EDN).

 

 

Filip RemundaFilip Remunda

(Češka, Hypermarket Film) je redatelj, producent i scenarist. Nakon završenog studija na FAMU, na odjelu za dokumentarni film, predavao je na seminaru iz dokumentarnog filma u SAD-u. Suosnivač je Instituta dokumentarnog filma (Institute of Documentary Film). Vodi nezavisnu produkcijsku kuću Hypermarket Film.
Izdvojena filmografija: “Village B.” (2002, nagrađen u Karlovyim Varyima 2002., na FamuFestu 2002. i Art Film Festivalu 2003.); “Czech Dream” (2004.); “The Tadpole, the Rabbit and the Holy Ghost” (nagrada publike na Jihlava IDFF-u 2007., nagrada Pavel Koutecky 2007.); “Czech Peace” (2010.), “Epochal Trip of Mr. Triska to Russia” (2011.), “Obnažený národ” (2014.).

 

 

 

Magus GertenMagnus Gertten

Magnus Gertten je bivši TV i radio novinar. Od 1998. režirao je brojne dokumentarce koje je koproducirala švedska kuća SVT, a mnogi od njih su prikazani na raznih festivalima i TV programima u zemlji i inozemstvu. Njegov posljednji dokumentarac “Harbour of Hope” koji igra u švedskim kinima međunarodnu je festivalsku premijeru imao na Thessaloniki Documentary Filmfestivalu 2012. U njegovoj se izdvojenoj filmografiji nalaze se “Get Busy” (2004.), “Rolling Like a Stone” (2005.) i “Long Distance Love” (2008.). “Rolling Like a Stone” je osvojio nagradu za najbolji muzički dokumentarac na Silverdocs/AFI Festivalu 2006. a “Long Distance Love” nagradu za najbolji dokumentarac na Hamptons International Film Festivalu 2009. Magnus je i producent te je zajedno s Lennartom Strömom producirao kratki igrani film “My Uncle Loved the Colour Yellow” koji je osvojio nagradu na Berlinaleu 2008. a dokumentarac “Armadillo” na kojem je radio kao producent, dobio je nagradu kritičara na Cannes Film Festivalu 2010. te nagradu Emmy.

 

 

Šejla KamerićŠejla Kamerić

Šejla Kamerić, bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga, rođena je u Sarajevu a danas osim u Sarajevu živi i radi i u Berlinu. Dobila je široke pohvale za dirljivu intimnost i socijalne komentare koji su vidljivi u njenim radovima. Na temelju vlastitih iskustava, sjećanja i snova koji su pod utjecajem rata u Bosni i Hercegovini, djela Šejle Kamerić nas vode u svijet raseljenog i diskriminiranog naroda. Težina tih tema stoji u snažnom kontrastu s jedinstvenom estetikom i izborom nježnih materijala.
Kamerić je primila ECF Rute Princess Margriet nagradu za kulturne raznolikosti u 2011,. DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship u 2007. i Posebnu nagradu na 46. Oktobarskom salonu u Beogradu 2005. U 2004. je osvojila ONFURI nagradu Nacionalne umjetničke galerije u Tirani u Albaniji. Njena djela su uključena u europske kolekcije poput Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA u Barceloni, Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ERSTE Collection u Beču, Deutsche Telekom u Bonnu te Vehbi Koç zaklade u Istanbulu.

 

 

Jean_Pierre RehmJean-Pierre Rehm

Jean Pierre Rehm je francuski filmski teoretičar, filmski kritičar i direktor FID Marseillesa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma.
Diplomirao je na modernoj književnosti i filozofiji na École Normale Supérieure. Predavao je povijest i teoriju filma, te dugi niz godina radio u francuskom ministarstvu kulture.
Urednik je francuskog filmskog magazina Cahiers du Cinéma, autor filmskih osvrta, kataloga izložbi i monografija, te kustos mnogobrojnih izložbi suvremene umjetnosti.
Djeluje u Francuskoj i svijetu (npr. u Egiptu – Cairo Museum of Modern Art, Nizozemskoj – Witte de With, Rotterdam ili Japanu – Yokohama Art Center).

 

 

Rada ŠešićRada Šešić

Rada Šešić  je direktorica programa, konzultantica i predavačica.
Predaje na Sveučilištu u Amsterdamu na Fakultetu za teoriju i povijest filma. Suradnica je više filmskih časopisa (Filmkrant, Dox…) te filmskih festivala, u Rotterdamu (IFFR), Amsterdamu (IDFA), u Kerali u Indiji (IFFK), Sarajevu (SFF), Calcutti, Bombaju, Mumbaiu, Krakovu, Zagrebu i Bjelovaru (DOKUart).
U ocjenjivačkom je sudu filmskih fondacija u Nizozemskoj “Jan Vrijman” za dokumentarni film, “Hubert Bals” za igrani film te STIFO za kreativno televizijsko stvaralaštvo. Sa svojim je filmovima sudjelovala na pedesetak svjetskih festivala. Kao filmska je kritičarka surađivala na nekoliko izdavačkih projekata: “24 Frames of Dina Iordanova”, “Documentary World Encyclopedia”, “Variety Film Guide”, “Dox magazine”, “Skrien”, “Sineast”, “Hrvatski Filmski ljetopis”. Izdvojena filmografija: “Lam Arabi” (1991.); “Tijelo / Body” (1992.); “Room Without a View” (1997.); “Soske” (2001.); “In the Whitest
Solitude” (2001.).

 

 

 

Amra Bakšić ČamoAmra Bakšić Čamo

Amra Bakšić Čamo diplomirala je na komparativnoj književnosti 1996. Od 1995. uključena je u projekte novih medija i video produkcije u regiji. Dok je živjela u Sloveniji, Amra je surađivala s Ljubljana Digital Media Labom. Jedna je od osnivačica pro.ba, produkcijske kuće za nezavisni film, video i TV produkciju iz Sarajeva. Producirala je i koproducirala brojne nagrađene kratke filmove i artističke videe, dokumentarce te dugometražne filmove. Posljednji film nastao u njenoj produkciji “Epizoda u životu berača željeza” dobio je glavnu nagradu žirija i Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca na Berlinaleu 2013. Već 11 godina nalazi se na čelu CineLinka, regionalnog koprodukcijskog marketa za razvoj filmova Sarajevo Film Festival. Članica je ACE i EAVE mreža te EFA-a. Radi na Akademiji za izvedbenu umjetnost u Sarajevu, u odjelu produkcije, kao predavačica.

 

 

Ivana Pauerova MiloševićIvana Pauerová Miloševičová

Rođena je 1976. u Sarajevu. Diplomirala je makroekonomiju i političke znanosti na Charles Universityju te režiju u dokumentarnom filmu na FAMU u Pragu. Njeno kreativno profesionalno iskustvo uključuje režiju na dokumentarnom filmu (uglavnom socijalnih i političkih tema) uključujući dugometražni dokumentarac “Never Been Better” koji se bavi situacijom u BiH nakon rata te dokumentarac “Damas de Blanco” o ženskom disidentskom pokretu na Kubi. Korežirala je dokumentarac o novim EU članicama “E Day”.
Od 2003. do 2012. radila je na Institutu dokumentarnog filma u Pragu kao koordinator i voditelj programa Ex Oriente Film i East European Forum. Posljednje četiri godine Ivana je predavačica na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu (FAMU). 2008. je izabrana za članicu odbora Europske dokumentarne mreže (European Documentary Network, EDN). Od jeseni 2012., Ivana radi u Filmskom centru Češke televizije.

 

 

Audryus StonysAudrius Stonys

Audrius Stonys je proslavljeni litvanski redatelj i producent dokumentarnih filmova. Član je Europske dokumentarne mreže i Europske filmske akademije. Kao nezavisni filmaš i producent snimio je 16 filmova. Njegovi su filmovi primili brojne nagrade na međunarodnim festivalima, uključujući Nyon, Split, Bornholm, Neu Brandenburg, Bilbao, Florence, Oberhausen i San Francisco.
Njegov film iz 1992. “Earth of the Blind” primio je nagradu Felix Europske filmske akademije kao najbolji europski dokumentarni film. Od 2004. do 2005. radi kao predavač na European Film Collegeu u Danskoj. Predavao je u Barceloni, Tokiju, Berkeleyju, Stanfordu, Beogradu. Litvanski je predstavnik za Eurimages.

 

 

Ivo TrajkovIvo Trajkov

Ivo je rođen u Skopju. Diplomirao je na praškoj FAMU a nakon diplome ostaje u Češkoj gdje gradi filmsku karijeru. Kao redatelj/scenarist snimio je pet dugometražnih filmova za koje je dobio mnoge nagrade. Radi u raznim žanrovima: komediji, dokudrami, eksperimentalnom filmu, povijesnoj drami. Kao producent je bio uključen na više od 60 epizoda dokumentarne serije “Unexplained Deaths”, na preko150 dokumentarnih filmova i nekoliko igranih filmova. Od 2004. predaje na FAMU u Pragu. Godine 2008. primio je titulu Počasnog ambasadora kulture Republike Makedonije u Češkoj. U karijeri je surađiovao s mnogim renomiranim filmašima kao što su Jiří Svoboda, Bohdan Sláma, Sasha Gedeon, Nikolai Geiko, Martin Dolensky, Mira Fornay, Olmo Omerzu, Atanas Georgiev…

 

 

Aleš SukAleš Suk

Aleš Suk (Hrvatska, Udruga Ukus) je nezavisni redatelj, producent i umjetnik novih medija. Diplomirao je 2002. godine na FAMU u Pragu na animaciji i multimediji, a magistrirao 2005. godine. Od 2004. godine gostujući je profesor na FAMU na odsjeku za filmsku montažu. Od 2009. do 2013. kao izvanredni profesor predavao je na Akademiji primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kolegiju “Eksperimentalni film i animacija” te na kolegiju “Interaktivni dizajn”. Od 2012. jedan je od tutora i organizatora Platforme za potporu i razvoj hibridnih AV projekata REFINERI. Izdvojena filmografija: “Zimsko čudo (Winter Miracle)” (r. Željka Sukova, Gustavo Beck), na kojoj potpisuje kameru i montažu, zatim dokufikcija “Marijine” (r. Željka Sukova) – kamera, montaža, zatim “Nic proti ničemu” (r. Petr Marek) – kompozicija te igrani film “Kamo?” – režija, kamera, montaža.

 

 

 

Željka SukovaŽeljka Suková

Željka Suková (Hrvatska, Udruga Ukus) je redateljica i producentica. Diplomirala je 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirala 2003. na AVU- Akademiji likovnih umjetnosti (Prag, Češka) na novim medijima. Među filmskim stipendijama i rezidencijama izdvaja stipendiju na Buenos Aires Labu Buenos Aires Film Festivala 2012., zatim na DOX:LAB-u festivala CPH:DOX u Danskoj 2011. te na Likovnoj akademiji Brno u Češkoj, u ateljeu videa i performansa 2000. Od 2012. organizatorica je i tutorica Platforme za potporu i razvoj hibridnih AV projekata REFINERI. Zajedno s brazilskim redateljem Gustavom Beckom ko-režirala je dugometražnu dokufikciju “Zimsko čudo / Winter Miracle” (2012.) nagrađenu na 17. Jihlava IDFF, za najbolji europski dokumentarni film. Režirala je i dugometražnu dokufikciju “Marijine” (2011.), nagrađenu na IFF Underhillu (Crna Gora, Glavna nagrada za najbolji regionalni film 2012.). Liburnia Film Festivalu (Posebno priznanje žirija 2012.), a dobila je i nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana Fedeora (IFF Karlovy Vary, Češka, 2011.).


 

Hanka KastelicovaHanka Kastelicová

Hanka Kastelicová je izvršna producentica za dokumentarce na HBO Europe. Živi u Budimpešti. Usko surađuje s HBO uredima u Varšavi, Pragu i Bukureštu, te je odgovorna za razvoj i produkciju europskih HBO dokumentaraca.
Titulu Magistre umjetnosti stekla je na Fakultetu za film i TV dokumentarce na FAMU u Pragu. Nastavila je raditi na profesionalnoj karijeri u Sloveniji gdje je više od 25 godina radila kao redateljica i producentica dokumentaraca. Kao iskusna i posvećena dokumentaristica, držala je brojna predavanja o dokumentarnom filmu te bila moderatoricom i participanticom brojnih panela i drugih evenata vezanih za dokumentarni film.

 

 

Lejla DedićLejla Dedić

Rođena u BiH, Lejla živi u Londonu preko 20 godina. Diplomirala je 1997. na Media and Society South Bank Universityja u Londonu. Posljednjih 15 godina radi u medijima, u produkciji, post-produkciji i oglašavanju. Radila je u BBC World Service Trustu/Media Action programu na pomoći u borbi protiv siromaštva i promociji ljudskih prava u zemljama u razvoju. Od 20111. Lejla radi kao producentica dokumentarnog filma za Al Jazeera Balkans.

 

 

 

 

Robert_ZuberRobert Tomić Zuber

Robert Tomić Zuber rođen je 1976. u Puli. Studirao je sociologiju a posljednjih je 20 godina radio kao novinar i urednik u hrvatskim novinama, na radiju i televiziji te u međunarodnim medijima kao što je BBC. Dvaput je dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva. Posljednjih 10 godina radi za HRT gdje se uglavnom bavi socijalnim i humanitarnim temama, posebno kroz svoju nagrađivanu emisiju “Misija”. U posljednjih 10-ak godina režirao je tri dokumentarna filma.