REFINERI 2015 - projekti

ArtExpress_300

 ARTexpress

Autori: Sanja Gergorić, Ivona Maslak, Andrej Mirčev, Elizabeta Močibob, Lucija Ukić i Nevena Živić
Hrvatska

Centralna točka filma je umjetničko putovanje zamišljeno kao pokušaj kreiranja umjetničkih radova koji bi bili izvedeni u vlakovima Hrvatskih željeznica na relaciji Rijeka-Osijek s idejom ostvarivanja drugačijeg promišljanja državnog krajolika i funkcije međugradskog transporta.

Odabrali smo najdužu relaciju – onu koja povezuje zapadni s istočnim krajem države. Iz tih razloga projekt je zamišljen na način da se u određenom broju kupea, jednog ili više vagona te na samim peronima održavaju različite umjetničke akcije i site-specific happeninzi. Umjetnički radovi i akcije nisu zamišljeni na način na koji bi se njihova funkcija svodila samo na puko uljepšavanje i dekoriranje željezničkog prijevoza, već bi se njima otvorio prostor za diskusiju o društveno relevantnim temama.

***

audible_300

 AUDIBLE

Redateljice: Ana Jurčić, Marta Batinić
Producenti: Sanja Kapidžić, Marin Lukanović
Produkcija: Filmaktiv
Hrvatska

Naš svakodnevni život okružen je hrpom zvukova: bukom urbane sredine, glasovima, glazbom, zvučnošću novih tehnologija. Ovaj film razmatra uglavnom zanemarena obilježja buke, tišine, šumova i glazbe kao zvuka potičući aktivno slušanje nasuprot pukoj čujnosti zvuka.

Postoje li zvukovi bez slušatelja ili su oni ipak samo pojave materijalizirane kroz vrijeme? Pripadaju li zvukovi predmetu ili mediju kroz koji se prenose?

Istražujući fenomenološke, epistemološke i metafizičke aspekte zvuka, protagonisti ovog filma podvrgnuti su raznim zadacima u potrazi za odgovorima.

***

 

IDWA 300 I.D.W.A. (Interventive Dynamics Without Author)

Redateljica: Vera Marques
Portugal / Francuska

IDWA je alibi-film koji se odnosi na navedeni pokret: interventnu dinamiku bez autora.

Ovaj anonimni pokret predstavlja dijalog između građana grada kroz stvaranje njihovih “interventnih objekata” koji se mogu izraziti u slobodnom obliku.

Ovi predmeti nemaju imovinu, nemaju potpis i nema kontrolu nakon što ih se proširi među ostalim stanovnicima.

Oni su jednostavno motor za početak spontano urbane struje, kojom vlada koncept “terorističke poezije”.

***

 

Kreso_300 KREŠO

Redateljica: Marina Musulin
Producent: Zoran Krema
Produkcija: Okodoko
Hrvatska

Dokumentarno- animirani film „Krešo“, skoro u cijelosti napravljen od fotografija, ima svoju središnju točku: putovanje

Kreše Kovačičeka prema zaboravljenoj “zoni“, obraslim mlinovima na rijeci Rječini.

Na tom putovanju, koje se odvija kroz mijene četiriju godišnjih doba, upoznaje nas s osobnim doživljajima svijeta i stvari koje ga okružuju.

***

 

kristijan_300       STABLA SU MOJI SVEMIRSKI BRODOVI

Redatelj: Kristijan Vučković
Hrvatska

Akter se pokušava pomiriti sa tranzicijom okusa i oblika njegove socijalne okoline. Ako površno gledamo, vidjeti ćemo samo modernu jedinku u toku sa vremenom. Mentalni raskorak između dječje baze pojedinca i njegovog trenutnog položaja u prostor-vremenu postaje neizdrživ, praktički shizofren.

Kroz omnibus se provlače teme dječje mehanike društva, ideala kao i nestanka heroja ili pretapanje istih u neke nedostižne, nepoželjne arhetipove.

Ne postavlja se pitanje što nama znači naše djetinjstvo već tko smo mi našem djetinjstvu, djetetu u nama.

Propitivanje mazohističkog sakaćenja svoje mašte i slobode misli. Kako ponovno udahnuti zrak prvog dana školskih praznika? Kako osjetiti miris kasnog proljeća, zvuk lastavica i tu vrstu slobode?

***

 

under the cover_300 UNDER THE COVER

Redateljice: Nejra Hulusić i Sabrina Begović-Ćorić
Produkcijska kuća: HAVA film Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 Film je potaknut osobnom pričom filmskih redateljica iz Sarajeva, Nejre i Sabrine. Iako su obje muslimana, Nejra nosi hidžab, a Sabrina ne. Odlučile su napraviti dokumentarac o predrasudama vezanim uz tu maramu, nakon što je Nejru zbog nje zadržala policija u nizozemskoj zračnoj luci.

Ostatak njihovog 15 dnevnog, i prvog zajedničkog posjeta EU, bilo je popraćeno nizom pitanja i zabluda o Nejrinoj marami. Kod kuće su odlučile da će snimiti film koji će dati odgovor na niz pristojnih, nepristojnih, čudnih, smiješnih a ponekad i uvredljivih pitanja svojih europskih kolega o pokrivenim muslimankama.